21.2 C
Almyros
6 Οκτωβρίου 2024 00:52
ESPA
ΑρχικήΘΕΣΣΑΛΙΑΥπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη λίμνη Πλαστήρα με γλυπτά καλλιτεχνών από πέντε...

Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη λίμνη Πλαστήρα με γλυπτά καλλιτεχνών από πέντε χώρες

Το Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΥΜΣΤ) «Χωρο – χρόνου άγραφον», είναι ένα καινοτόμο έργο με πολλαπλά επίπεδα ενδιαφέροντος: εικαστικό, φιλοσοφικό, ιστορικό, περιβαλλοντικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό, τουριστικό, οικονομικό και κοινωνικό. Ορισμένα από τα έργα τέχνης προέρχονται από την Φύση και τα περισσότερα από την ανθρώπινη δημιουργία.

Στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής, που έχει αναλάβει η Γερμανική Κυβέρνηση, πέντε καλλιτέχνες από Καναδά, Ιταλία, Ολλανδία, Ελλάδα, Γερμανία, δημιουργούν τα δικά τους γλυπτά, από 15 Σεπτεμβρίου μέχρι 10 Οκτωβρίου 2024.

Ένα όνειρο της δημοτικής αρχής για την περιοχή που όπως φαίνεται μπαίνουν τα θεμέλια του. Από πέρσι είχαν τοποθετηθεί σε ένα χώρο 90 στρεμμάτων -που θα είναι και αυτός που θα γίνει υπαίθριο μουσείο- τα πρώτα γλυπτά.

«Είναι το πρώτο τέτοιου είδους, να διαμορφώνεις ένα λόφο που δεσπόζει και βλέπει όλη τη Θεσσαλία, στο Μορφοβούνι. Η φιλοδοξία του δημάρχου, που είναι από τους λίγους που ενδιαφέρονται για την τέχνη, έχουμε μιλήσει χρόνια για αυτή την ιστορία, διαμόρφωσε το χώρο και είναι έτοιμος να δεχτεί τα γλυπτά. Πιστεύω στο μέλλον θα είναι ένα υπαίθριο μουσείο γλυπτικής που δεν θα έχει άλλο στην Ελλάδα και θα το ζηλέψουν πολύ. Πάντα προσπαθώ στα συμπόσια γλυπτικής να συνδέω τη γλυπτική μου με τον τόπο.

Εδώ ήταν ανταρτοχώρια, σκέφτηκα έναν αντάρτη με τη σκιά του, ή με τον άλλο του εαυτό ή με τους διώκτες του, τότε είχαν καταφέρει έστω και για λίγο να ελευθερώσουν τον τόπο από τους Γερμανούς, που ήταν κατόρθωμα», όπως είπε μεταξύ άλλων στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3, ο κ. Θόδωρος Παπαγιάννης γλύπτης και ομότιμος καθηγητής ανώτατης σχολής καλών τεχνών Αθηνών.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο