22.7 C
Almyros
23 Σεπτεμβρίου 2024 11:15
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕσθονία: Σταματήστε τώρα τη Ρωσία για να αποτραπεί μια ευρύτερης κλίμακας σύγκρουση

Εσθονία: Σταματήστε τώρα τη Ρωσία για να αποτραπεί μια ευρύτερης κλίμακας σύγκρουση

Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να πλησιάζει στη συμπλήρωση ενός έτους, ένας κορυφαίος Εσθονός αξιωματούχος της άμυνας προειδοποίησε ότι αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν σταματήσει τώρα, θα μπορούσε να εμπλέξει την περιοχή σε μια μεγαλύτερη σύγκρουση, ίσως με ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις στην ασφάλεια των ΗΠΑ.

Αυτό συμβαίνει επειδή η Ρωσία έχει δείξει ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί να ανακαταλάβει εδάφη που κάποτε αποτελούσαν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης και, μέχρι στιγμής, οικονομικές κυρώσεις και οι σημαντικές στρατιωτικές της απώλειες στην Ουκρανία δεν έχουν αλλάξει τους ευρύτερους στόχους του Πούτιν, δήλωσε ο Κρίστιαν Μάε, επικεφαλής του τμήματος ΝΑΤΟ και ΕΕ του υπουργείου Άμυνας της Εσθονίας, κατά την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στη χώρα της Βαλτικής την Πέμπτη.

Η Εσθονία, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία, ενσωματώθηκε με τη βία στη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και απέκτησε την ανεξαρτησία της μόνο με τη σοβιετική κατάρρευση το 1991. Εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004.

«Αν δεν λύσουμε αυτόν τον πόλεμο αυτή τη στιγμή, εκεί που είναι, πρώτα απ’ όλα, θα υπάρξει ένας μεγαλύτερος πόλεμος», δήλωσε ο Μάε.

Και ένας μεγαλύτερος πόλεμος θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ευρύτερες ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια με την Κίνα, πρόσθεσε.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Ταλίν την Πέμπτη, ο Όστιν ρωτήθηκε πώς η Εσθονία μπορεί να είναι σίγουρη ότι θα έχει την προστασία της Αμερικής αν η Ρωσία ασκήσει πίεση.

Απαντώντας, ο Όστιν υπενθύμισε τη δέσμευσή του στον Εσθονό ομόλογό του πριν από την εισβολή: «Του είπα ότι αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, θα αναπτύξουμε δυνάμεις στην Εσθονία την επόμενη ημέρα. Και το κάναμε. Ήμασταν οι πρώτοι που ήρθαμε εδώ. Και εννοούσαμε κάθε λέξη που είπαμε και θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας στο μέλλον», δήλωσε ο Όστιν.

Ωστόσο, πολλά από τα δυτικά οπλικά συστήματα που έχουν υποσχεθεί ότι θα παραχωρηθούν, όπως τα οχήματα μάχης Bradley και τα συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot, καθώς και δεκάδες άρματα μάχης Leopard και Abrams, δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί στο πεδίο της μάχης, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν αυτή η βοήθεια θα φτάσει εγκαίρως για να κάνει τη διαφορά.

«Ποτέ δεν είναι πολύ αργά», δήλωσε ο Εσθονός υπουργός Άμυνας Χάννο Πέβκουρ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Όστιν. «Όταν υπάρχει ελπίδα, και όταν υπάρχει ένας τελευταίος άνθρωπος που στέκεται όρθιος, υπάρχει, υπάρχει μια ευκαιρία να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Πέβκουρ. «Εφόσον εμείς ως διεθνείς σύμμαχοι, διεθνείς εταίροι της Ουκρανίας, μπορούμε να τους παραδώσουμε αυτό που χρειάζονται».

Πηγή: Associated Press

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο