26.2 C
Almyros
23 Σεπτεμβρίου 2024 15:23
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΜολδαβία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός Νατάλια Γκαβριλίτα

Μολδαβία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός Νατάλια Γκαβριλίτα

Η κυβέρνηση της Μολδαβίας έπεσε μετά την παραίτηση της φιλοδυτικής πρωθυπουργού Ναταλία Γαβριλίτα (Natalija Gavrilica)ν στον απόηχο 18 μηνών αναταραχής και των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.

Η πτώση της κυβέρνησης προστέθηκε σε μια σειρά κρίσεων που έχουν κυριεύσει τη χώρα από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική της Ουκρανία. 

Η Γαβριλίτα δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι «ήρθε η ώρα» να ανακοινώσει την παραίτησή της. Πρόσθεσε ότι κανείς δεν περίμενε ότι η κυβέρνησή της, που εξελέγη το καλοκαίρι του 2021, «θα πρέπει να διαχειριστεί τόσες πολλές κρίσεις που προκαλούνται από τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία». 

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία των 2,5 εκατ. κατοίκων είδε τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται και Ουκρανούς πρόσφυγες να έρχονται μαζικά στη χώρα.

Έχει υποστεί διακοπές ρεύματος μετά τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις σε ουκρανικές ενεργειακές υποδομές και πασχίζει να σπάσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.

Διαδηλώσεις ξέσπασαν για την αύξηση των τιμών ιδιαίτερα για το αέριο από τη Μόσχα, οι οποίες σύμφωνα με το Κισινάου αποτελούσαν τμήμα της χρηματοδοτούμενης από το Κρεμλίνο εκστρατείας να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σαντού, θα διορίσει μια νέα κυβέρνηση, η οποία στη συνέχεια πρέπει να εγκριθεί από το 101μελές κοινοβούλιο της Μολδαβίας, αναφέρουν τα πρακτορεία Beta και AP. 

Η Γαβριλίτα ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Αύγουστο του 2021 αφού το φιλοευρωπαϊκό της Κόμμα Δράσης και Αλληλεγγύης κέρδισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο με την υπόσχεση να πατάξει τη διαφθορά.  

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο