22.3 C
Almyros
23 Σεπτεμβρίου 2024 19:24
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΧωρίς τέλος ο εφιάλτης στην Τουρκία – Συγκλονιστικές μαρτυρίες στην ΕΡΤ

Χωρίς τέλος ο εφιάλτης στην Τουρκία – Συγκλονιστικές μαρτυρίες στην ΕΡΤ

Ο αριθμός των νεκρών σε Τουρκία και Συρία από τον φονικό σεισμό έχει ξεπεράσει τους 32.000 με τις ελπίδες για επιζώντες να σβήνουν. Οι πληγείσες περιοχές μετατρέπονται σε υγειονομικές βόμβες και η κατάσταση  γίνεται ολοένα και δυσκολότερη. Ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στα Άδανα, Κώστας Καντούρης, μιλά για την οσμή του θανάτου που γίνεται όλο και πιο έντονη στα χαλάσματα ενώ αναφέρεται και στην τουρκική κυβέρνηση που, όπως λέει, έχει επιδοθεί σε κυνήγι εργολάβων ανακοινώνοντας άλλες τρεις συλλήψεις σήμερα.

Με φόντο τα χαλάσματα, εκεί όπου πριν από λίγες μέρες υπήρχαν πολυώροφα κτήρια, οι σκηνές είναι αντιφατικές. Από τη μία δάκρυα χαράς από τους συγγενείς των ανθρώπων που βγήκαν ζωντανοί κάτω από τόνους μπετόν, από την άλλη θρήνος  γι’ αυτούς που δεν τα κατάφεραν. Η ΕΡΤ και η απεσταλμένη της Ελβίρα Κρίθαρη μεταφέρουν μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τον εφιάλτη.

Η ζωή επιμένει – Έβγαλαν επιζώντες από τα χαλάσματα μετά από 6 μέρες

Κόντρα στη λογική, τους νόμους της φύσης και την ανθρώπινη αντοχή οι διασώστες έβγαλαν και σήμερα ζωντανούς κάτω από τα χαλάσματα, ενώ πέρασαν 6 μέρες από τα ρίχτερ του θανάτου στην Τουρκία. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν τις δραματικές ιστορίες των διασωθέντων.

Το κλάμα, που ακούστηκε από τα χαλάσματα, ήταν μαρτυρία για την ύπαρξη ζωής. Λίγο αργότερα, ο μόλις επτά μηνών Χαμζά ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια πολυκατοικίας στο Χατάι. Οι διασώστες χειροκροτούν κι αγκαλιάζονται. Δεν μπορούν να πιστέψουν ότι το μωρό άντεξε 140 ώρες κάτω από τα συντρίμμια. Το μετέφεραν  στο ασθενοφόρο και το τύλιξαν με ένα από τα μπουφάν τους για να ζεσταθεί.

Ένα ακόμη μικρό θαύμα έγινε στην Αντιόχεια. Διασώστες έβγαλαν από μία τρύπα τη 10χρονη Τζούντι, ύστερα από 147 ώρες κάτω από τα χαλάσματα.

Στην ίδια πόλη, τα συνεργεία διάσωσης εντόπισαν και ανέσυραν ζωντανό τον 35χρονο Μουσταφά. Αν και πάσχει από επιληψία κατάφερε να επιβιώσει μένοντας επί σχεδόν επτά ημέρες θαμμένος στα  συντρίμμια του σπιτιού του.

Για πάνω από 150 ώρες ήταν εγκλωβισμένο στα συντρίμμια και ένα μικρό κοριτσάκι. Μεταφέρθηκε με φορείο στο ασθενοφόρο.

Για διπλό θαύμα μιλούσαν οι διασώστες, βγάζοντας από τα συντρίμμια ένα πατέρα και τη δεκάχρονη κόρη του.

Την τρομακτική στιγμή που καταρρέει κτίριο ενώ ο κόσμος έχει ήδη βγει στον δρόμο μετά τον σεισμό, αποτύπωσε βίντεο από κάμερα ασφαλείας. Πανικόβλητοι οι πολίτες έτρεχαν να σωθούν, καθώς ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης τους ακολουθούσε.

Συγκίνηση και δέος προκαλούν και οι εικόνες με τις μαίες να σπεύδουν να προστατέψουν τα νεογέννητα μέσα στις θερμοκοιτίδες σε μαιευτήριο στο Γκαζιαντέπ την ώρα που σείεται η γη, αδιαφορώντας για τη δική τους ζωή.

Ο εφιάλτης συνεχίζεται για τους δεκάδες χιλιάδες αστέγους. Αναγκασμένοι να κοιμούνται στα αυτοκίνητα ή σε σκηνές υποφέρουν από το τσουχτερό κρύο. Καίνε ό,τι μπορούν για να ζεσταθούν.

Συντετριμμένοι από τον χαμό των αγαπημένων, πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να επιβιώσουν ζώντας κάτω από άθλιες συνθήκες, καθώς εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε  τρόφιμα, είδη υγιεινής και τουαλέτες. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος επιδημιών στις πληγείσες περιοχές.

Κατέρρευσαν ορθόδοξες εκκλησίες

Μετά την καταστροφή που αποκαλύφθηκε στην εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, έρχονται στο φως εικόνες και από άλλους κατεστραμμένους ναούς, όπως του Αγίου Νικολάου στην Αλεξανδρέττα ενώ σε σωρούς ερειπίων μετατράπηκε η πεντακοσίων ετών εκκλησία της Παρθένου Μαρίας, στην περιοχή του Χατάι.

«Η εκκλησία μας καταστράφηκε. Οι γύρω εκκλησίες καταστράφηκαν επίσης, όπως η εκκλησία της Παρθένου Μαρίας στο Τοκατσλί, των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Αντιόχεια» λέει ο ιερέας Ιωάννης Παπάζογλου.

Οι πιστοί συγκεντρώθηκαν στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου για να παρακολουθήσουν την κυριακάτικη λειτουργία και να προσευχηθούν.

Πηγή: ΕΡΤ, Διεθνές Ρεπορτάζ: Ευγενία Μυρίδου, Αποστολή σε Αλεξανδρέτα: Ελβίρα Κρίθαρη, Αποστολή σε Άδανα: Κώστας Καντούρης

Σχετικά Άρθρα: Σεισμός Τουρκία: Εντείνονται οι έρευνες για τα κτίρια που κατέρρευσαν – Διατάχθηκε η σύλληψη 113 προσώπων

Σεισμός στην Τουρκία: Το «ευχαριστώ» Τσαβούσογλου στην ΕΜΑΚ

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο