15.7 C
Almyros
23 Σεπτεμβρίου 2024 01:22
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΈτοιμη η ΕΕ για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία – Ο Ζελένσκι...

Έτοιμη η ΕΕ για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία – Ο Ζελένσκι στη Σύνοδο Κορυφής της

Σε εξέλιξη είναι εδώ και μία ώρα η Σύνοδος Κορυφής με πρώτο θέμα στην ατζέντα των ηγετών την κατάσταση στην Ουκρανία, με αυτοπρόσωπη παρουσία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι που νωρίτερα μίλησε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος έφτασε στις Βρυξέλλες μαζί με τον Πρόεδρο Μακρόν από το Παρίσι με και στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκαν ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρού, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν τη σταθερή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί και όπως είπε και ο Έλληνας πρωθυπουργός οι ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να δώσουν τη δυνατότητα στον ουκρανικό λαό και στην ουκρανική κυβέρνηση να μπορεί να διαπραγματευτεί μια δίκαιη ειρήνη με τον Ρώσο εισβολέα με τους όρους όμως που θα θέσει η ίδια η Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφέρει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, λίγο πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες στην οποία θα παραστεί και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε επεσήμανε σήμερα ότι η χώρα του δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παράσχει οποιουδήποτε είδους στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι εκτίμησε ότι είναι σημαντικό να επιβληθεί νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα αυτό να συμβεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε πρωτίστως έμφαση στην υποστήριξη της Ελλάδας προς τον χειμαζόμενο λαό της Τουρκίας και δήλωσε ότι η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή για την οικονομική υποστήριξη της Τουρκίας με μια έκτακτη Σύνοδο Δωρητών εδώ στις Βρυξέλλες, το επόμενο διάστημα.

Αναφερόμενος στα ζητήματα της σημερινής ατζέντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι στο Μεταναστευτικό η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων με την υποστήριη της ΕΕ στην κατασκευή φυσικών εμποδίων αλλά και στην επιτάχυνση των επιστροφών.

Για τη συζήτηση σχετικά με την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ευρωπαϊκή απάντηση στο αμερικανικό Inflation Reduction Act με αύξηση των κρατικών ενισχύσεων δεν είναι μια αυτονόητη δυνατότητα από όλες τις χώρες και μπορεί να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Έτσι αναμένεται να επισημάνει και στο Ευρωπαϊκλό Συμβούλιο ότι απαιτείται μεγαλύτερη ευελιξία στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είχε γίνει κατά την διάρκεια της πανδημίας. Ενδεχομένως και με τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου.

«Η πρόσκληση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Παρίσι από τον Εμανουέλ Μακρόν ήταν ενοχλητική. Η δύναμη μας πρέπει να είναι η ενότητα» δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Συριόπουλος

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο