19.7 C
Almyros
29 Σεπτεμβρίου 2024 09:18
ESPA
ΑρχικήΘΕΣΣΑΛΙΑΑφιερωμένο στον έρωτα το 8ο Φεστιβάλ OPEN NIGHTS

Αφιερωμένο στον έρωτα το 8ο Φεστιβάλ OPEN NIGHTS

Υπό τον τίτλο “EROS” ανοίγει τις πύλες τους στις 4 Μαϊου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 16 Μαϊου το 8ο φεστιβάλ OPEN NIGHTS. Το OPEN NIGHTS διοργανώνεται από την ομάδα OFF ART και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Φέτος το 8ο φεστιβάλ συνεργάζεται με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, το Thessaloniki Cinedance International (TCI), τις εκδόσεις ΘΡΑΚΑ, το Μπαράκι του Μύλου, και επιχειρήσεις της πόλης.

Για πρώτη φορά το φεστιβάλ δημιουργεί ένα παράλληλο project, τις «Διαχρονικές αναγνώσεις του έρωτα», μία διακαλλιτεχνική «έκθεση μέσα στην μόνιμη έκθεση», που συνδέει το θέμα του έρωτα με ευρήματα του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας και λαογραφικούς θησαυρούς του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας αντίστοιχα, με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών και ερευνητών. Το project θα παραμείνει στο κάθε Μουσείο έως τον Οκτώβριο του 2023.

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Λαρισαίων κ. Πάνος Σάπκας το φετινό φεστιβάλ opennights “έχει ως θέμα, τον Έρωτα. Μέχρι τώρα, καμία νοημοσύνη, τεχνητή ή μη δεν έχει καταφέρει να αποκωδικοποιήσει επαρκώς το μυστήριο της ανθρώπινης έλξης. Δεν υπάρχει καμία επιστήμη που δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα. Ούτε καν η αστροφυσική. Κι βεβαίως καμία τέχνη. Έρωτας, λοιπόν, αυτό το μυστήριο! Είναι χημεία, μεταφυσικό φαινόμενο, ψυχολογικό περιστατικό, παραίσθηση, ανάγκη, ένστικτο, συμφωνία, αρμονία ή μήπως χάος;

Σίγουρα είναι το αγαπημένο θέμα καλλιτεχνών και επιστημόνων, άρα και το καλύτερο θέμα για ένα φεστιβάλ όπως το διακαλλιτεχνικό και διεπιστημονικό φεστιβάλ opennights, που κάθε φορά μάς δίνει νέες οπτικές, μας ανοίγει νέους ορίζοντες, δημιουργεί διάλογο, συνδυάζοντας τη λογοτεχνία, το χορό, τα εικαστικά, το θέατρο, με την ψυχολογία, τη φιλοσοφία, την κοινωνιολογία.

Παρουσιάζει νέες προτάσεις, τόσο ως προς τη φόρμα, όσο και ως προς το περιεχόμενο, ένα φεστιβάλ που αγαπάει το απρόβλεπτο, που στοχεύει στην ανατροπή. Ανατροπή στον τρόπο που σκεφτόμαστε, στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την τέχνη, τον εαυτό μας, τους άλλους, εν τέλει τον κόσμο.

Φέτος, το φεστιβάλ, συνεργάζεται και με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αναδεικνύοντας ότι η τέχνη με την επιστήμη ενίοτε αλληλοσυμπληρώνονται, με στόχο τη βαθύτερη μελέτη, έρευνα, αναθεώρηση θεμάτων που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο”.

Από την πλευρά της η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ κ. Ρ. Καραφέρη επισήμανε μεταξύ άλλων ότι “φέτος μαζί μας καλλιτέχνες απο την Ουκρανία, την Ιταλία, την Κίνα, τη Γαλλία και αλλού. Και κυρίως πολλοί αξιόλογοι Έλληνες δημιουργοί.

Η ομάδα off art-Σκηνικές Παρουσίες, συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια παρουσίας στον πολιτισμό της Ελλάδας και με εμπιστοσύνη, κρατά την έδρα της στην πόλη της Λάρισας. Αυτό δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την σημαντική υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Παράλληλα πολλοί άλλοι φορείς πολιτισμού αναγνωρίζουν το έργο μας και συνεργάζονται μαζί μας. Έχουμε πολλές παραστάσεις και δημιουργίες στο ενεργητικό μας. Το φεστιβάλ open nights όμως παραμένει ένα απο τα σπουδαιότερα προιόντα Πολιτισμού της ομάδας”. Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρης της Π.Ε. Λάρισας κ. Β. Πινακάς, η διευθυντύρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Στ. Σδρόλια και η διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας κ. Φ. Καλοκαιρινού.

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο