15.7 C
Almyros
25 Σεπτεμβρίου 2024 05:15
ESPA
ΑρχικήΜΑΓΝΗΣΙΑΕγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής της Λίνας Αδαμοπούλου

Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής της Λίνας Αδαμοπούλου

Το Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας Βόλου υποδέχεται στους χώρους του την Λίνα Αδαμοπούλου, η οποία θα παρουσιάσει την δουλειά της με ζωγραφικά έργα κάτω από τον γενικό τίτλο: «Εξ αφορμής Πυθαγόρα». Η έκθεση θα εγκαινιασθεί την Τετάρτη 26/4/2023 στις 7:30 το απόγευμα και θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη 10/5/2023.

«Την ενότητα αυτή της δουλειάς μου εμπνεύσθηκα από την φιλοσοφία του Πυθαγόρα και ιδιαίτερα την Πυθαγόρεια Αριθμολογία, δηλαδή την φιλοσοφική ερμηνεία των αριθμών, του αρχαίου Σάμιου φιλοσόφου και μαθηματικού, του 6ου π.Χ. αιώνα, ο οποίος πίστευε ότι οι αριθμοί είναι η ουσία του κόσμου, «το παν είναι κεκαλυμμένο στον αριθμό, κατ’ ουσίαν το παν είναι αριθμός» (Αριστοτέλης – Μετά τα Φυσικά), ανήγαγε δε τη μαθηματική επιστήμη σε φιλοσοφική θεωρία. Ο Πλάτων θεωρεί ότι «ο αριθμός είναι το αίτιο της Παγκόσμιας Αρμονίας και της παραγωγής των Πάντων» και θεωρεί την μελέτη της φιλοσοφίας των αριθμών ως «το υψηλότερο επίπεδο γνώσης», ο δε Αριστοτέλης απέδειξε ότι οι ιδέες είναι αριθμοί. Κάθε αρμονία, τάξη και ευκοσμία που παρατηρείται στον κόσμο βασίζεται σε αριθμητικές αναλογίες. Οι αριθμοί λοιπόν, έγιναν τα δομικά στοιχεία του σύμπαντος και θεωρούνται «ιεροί», οι δε αρχές των μαθηματικών είναι παράλληλα και αρχές του Όντος, κατά τον Αριστοτέλη. «Τα πάντα δύνανται να αναχθούν σ΄έναν αριθμό είτε είναι συγκεκριμένα είτε αφηρημένα, υλικά ή νοητικά» (Jean Mallinger, Βέλγος νομικός και συγγραφέας, Ελληνιστής). Οι αριθμοί διαθέτουν ένα πνευματικό στοιχείο ικανό να τους μετατρέπει σε αληθινές υπάρξεις και αποτελούν οντότητες με δικές τους ιδιότητες και ηθικά χαρακτηριστικά. Την ουσία, την ερμηνεία και τις βασικές ιδιότητες των 10 πρωτογενών φυσικών αριθμών, γνωρίζουμε σήμερα χάρη στο σύγγραμμα του Ιάμβλιχου «Περί Θεολογουμένης Αριθμητικής» (δεδομένου ότι δεν υπάρχουν γραπτά από την εποχή του ίδιου του Πυθαγόρα και ό,τι γνωρίζουμε για την φιλοσοφία του προέρχεται από μεταγενέστερους συγγραφείς-φιλοσόφους)

Με αφορμή λοιπόν, την φιλοσοφία του Πυθαγόρα για τους αριθμούς, δημιουργήθηκαν τα έργα αυτής της ενότητας, εστιάζοντας, κάθε φορά, σε κάποιες από τις βασικές ιδιότητες των θεμελιωδών ακέραιων αριθμών της δεκάδας (οι οποίοι αποτελούν την «ιερά τετρακτύ»), επιδιώκοντας την συμμετοχή του θεατή, ως αναπόσπαστο κομμάτι του έργου. Χρησιμοποιήθηκαν σύμβολα και αντιθέσεις μέσα σε έναν ρευστό εικαστικό χώρο και δημιουργήθηκε, με αφαιρετική ματιά και ελεύθερη γραφή, ένα σύμπαν, που αποτελείται από ετερόκλητα στοιχεία και μορφές, συχνά αμφίσημες, καθώς και από γεωμετρικές φόρμες, που γίνονται «μορφές» και δομικά στοιχεία του έργου. Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία γεωμετρικά, με επίγνωση της σημασίας της γεωμετρίας για την τέχνη, για την φύση, η οποία ακολουθεί γεωμετρικά πρότυπα, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι στην Πυθαγόρεια φιλοσοφία υπήρχε συσχετισμός των αριθμών με γεωμετρικά σχήματα λόγω της απεικόνισης των αριθμών με «στιγμές» δηλ. κουκίδες σε διάφορες διατάξεις. Οι αριθμοί, μέχρι σήμερα, παραμένουν τα δομικά στοιχεία του κόσμου και του τεχνολογικού πολιτισμού μας. Βρίσκονται παντού και εξακολουθούν να αποτελούν το θεμέλιο, το κλειδί για κάθε γνώση και κατανόηση του Κόσμου, καθιστώντας πάντα επίκαιρη την Πυθαγόρεια θεωρία», σημειώνει η ζωγράφος Λίνα Αδαμοπούλου.

Η Λίνα (Νίκη) Αδαμοπούλουγεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου ζει μέχρι σήμερα και κατά διαστήματα στην Τσαγκαράδα Πηλίου. Αποφοίτησε από το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος. Μετά από σπουδές στην Διοίκηση Επιχειρήσεων, εργάσθηκε στον ιδιωτικό τομέα για όμιλο εταιρειών, και κυρίως για μεγάλη ιδιωτική Τράπεζα.

Είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών Ι. Βοργία, στο Παλαιό Φάληρο, με τετραετείς σπουδές ζωγραφικής στο πρόγραμμα Fine Art. Επίσης παρακολούθησε 2 προγράμματα με εστίαση στον Σουρεαλισμό και στον Εξπρεσιονισμό. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, σε γνωστές γκαλερί και Πολιτιστικά κέντρα της Αθήνας, όπως στον Εικαστικό Κύκλο Sianti (10/2018 & 1/2020), στην γκαλερί Αργώ (2/2019),στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή (11/2021 & 3/2023), στο Πολ/κό Κέντρο «Μελίνα» (10/2021), στην Γκαλερί του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου (2 εκθέσεις, 11 και 12/2021), καθώς και στην Christy’S Gallery στην Μύκονο (8/2020) και στην Myro Gallery στην Θεσ/νικη (5/2022). Επίσης πραγματοποίησε την πρώτη ατομική της έκθεση στην Γκαλερί Αργώ, στην Αθήνα (17/1- 11/2/2023).

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο