18.3 C
Almyros
24 Σεπτεμβρίου 2024 23:25
ESPA
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕκπρόσωποι κομμάτων στην ΕΡΤ – Οι θέσεις τους για την οικονομία

Εκπρόσωποι κομμάτων στην ΕΡΤ – Οι θέσεις τους για την οικονομία

Με ερωτήσεις γύρω από την οικονομία ξεκίνησε η εκπομπή της ΕΡΤ «Κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά που φιλοξενεί απόψε (6/4) τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, την τομεάρχη οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Έφη Αχτσιόγλου και τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Δημήτρη Μάντζο.

Μεταξύ άλλων ο κ. Βορίδης τόνισε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αυξήσεις μισθών για την επόμενη τετραετία ότι η ΝΔ είχε κάνει το 2019 μια σειρά προεκλογικών δεσμεύσεων για οικονομικά θέματα που τηρήθηκαν παρότι συνέβησαν πολλά που θα δικαιολογούσαν τη μη τήρησή τους. Ο στόχος για τη νέα τετραετία είπε ότι είναι η αύξηση των μισθών και αυτό θα εξειδικευθεί προεκλογικά. Ο κ. Βορίδης είπε ότι οι αυξήσεις θα έχουν στο Δημόσιο οριζόντιο χαρακτήρα ενώ θα έχουν διαρθρωτικό χαρακτήρα για θέσεις ευθύνης με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Για τον ιδιωτικό τομέα είπε ανάμεσα σε άλλα ότι οι αυξήσεις θα έρθουν μέσα από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Όπως είπε ο κ. Βορίδης «Θέλω να τονίσω εδώ ότι είχαμε κάνει το ’19 μια σειρά από προεκλογικές δεσμεύσεις που αφορούσαν στην οικονομία. Οι δεσμεύσεις μας αυτές τότε είχαν να κάνουν με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τις είχαμε προσδιορίσει με αρκετά σαφή τρόπο. Είχαμε πει ότι θα μειώσουμε 30% τον ΕΝΦΙΑ. Είχαμε πει ότι θα μειώσουμε το φόρο εισοδήματος ή είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές. Και παρότι συνέβησαν πράγματα που θα δικαιολογούσαν το κλείσιμο της οικονομίας, θα δικαιολογούσαν τη μη τήρηση των υποσχέσεων τις τηρήσαμε όλες. Με ρωτάτε λοιπόν πως θα τηρήσουμε αυτή την υπόσχεση. Η απάντηση είναι ότι κάνουμε μια εκτίμηση για τους ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας. Κάνουμε μια εκτίμηση για τους ρυθμούς απόδοσης των εσόδων και με βάση αυτή την εκτίμηση ο στόχος αυτής της τετραετίας, ενώ η πρώτη ήταν η τετραετία της στήριξης της μεγέθυνσης της οικονομίας, η δεύτερη τετραετία διατηρεί τον στόχο αυτό. Πλην όμως εδώ αντί της μειώσεως, αν θέλετε των φοροελαφρύνσεων θα γίνει και αυτή, αλλά θα γίνει ισορροπημένα. Στην πραγματικότητα εκείνο το οποίο πρόκειται να κάνουμε είναι να αυξήσουμε τους μισθούς. Η αύξηση των μισθών προφανώς θα εξειδικευτεί κατά τη διάρκεια αν θέλετε της προεκλογικής περιόδου και θα γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Θα πω ότι προφανώς έχει οριζόντιο χαρακτήρα σε ότι αφορά το Δημόσιο, αλλά έχει και διαρθρωτικά χαρακτηριστικά ειδικά σε ότι αφορά στα θέματα των επιδομάτων ευθύνης στις θέσεις ευθύνης. Επομένως θεωρώ ότι εκεί πρέπει να έχουμε σαφώς καθαρές και σημαντικές αυξήσεις γιατί αυτό θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα. Για να πάρει κάποιος αυτή τη θέση ευθύνης, επομένως αυτό θα βελτιώσει και την ποιότητα των προϊσταμένων και των διευθυντικών στελεχών του Δημοσίου. Στον ιδιωτικό τομέα, αυξήσεις πέρα από τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού που ήδη έχουμε κάνει, έρχονται ακριβώς μέσα από την αύξηση της ζήτησης στην αγορά εργασίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας».

Από την πλευρά της η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι η πραγματικότητα δείχνει ότι όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια το εισόδημα των πολιτών έχει κυριολεκτικά σαρωθεί ενώ έκανε λόγο για την κυριαρχία καρτέλ στην αγορά που μαζεύουν υπερκέρδη. Εμείς λέμε ότι θα κάνουμε παρεμβάσεις για να να μειωθεί η αισχροκέρδεια και θα αυξήσουμε το αφορολόγητο όριο στα 10.000 ευρώ, είπε μεταξύ άλλων η κ. Αχτσιόγλου. Τόνισε ότι το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοστολογημένο στα 5 δισ. ευρώ. Είπε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τον δημόσιο έλεγχο σε κρίσιμους τομείς που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών.

Ο κ. Μάντζος από την πλευρά του είπε ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατέθεσε από τον Αύγουστο του 2022 πρόταση για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Επίσης είπε ότι το κόμμα του ήταν εκείνο που προστάτεψε τη λαϊκή κατοικία από πλειστηριασμούς. Αν θέλουμε προγραμματικές συγκλίσεις χρειάζεται αυτοκριτική είπε ακόμα ο κ. Μάντζος και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έχει κάνει αυτό. Τέλος εξέφρασε την αντίθεσή του στην πολιτική των επιδομάτων.

Κείμενο σε εξέλιξη

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο