15.7 C
Almyros
23 Σεπτεμβρίου 2024 01:20
ESPA
ΑρχικήΑΛΜΥΡΟΣEΛΕΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ : <>

EΛΕΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ : << Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ>>

Με την ευκαιρία της μεγάλης γιορτής του Δεκαπενταύγουστου που γιορτάσαμε με ευλάβεια και μυσταγωγία στις εκκλησίες και στη συνέχεια μικροί και μεγάλοι διασκεδάσαμε  στα πανηγύρια και τα φεστιβάλ, με μουσική και χορούς, θέλω να τονίσω την αξία και την σημασία του θρησκευτικού  τουρισμού για την χώρα ,την Μαγνησία αλλά και την περιοχή του δήμου Αλμυρού όπου μένω.

Ο θρησκευτικός τουρισμός δεν είναι κάποια καινούρια έννοια, πρόσφατα επινοημένη.

Εδώ και αιώνες ένας βασικός λόγος που μετακινούνταν οι άνθρωποι ήταν για προσκύνημα σε κάποιον ιερό τόπο, σε κάποια εμβληματική εκκλησία, μοναστήρι ή τόπο μαρτυρίου, καθώς τα μέλη όλων των κοινωνιών επιζήτησαν να επικοινωνήσουν με το θείο.

Και ο ελλαδικός χώρος ανέκαθεν αποτελούσε προνομιακό τόπο για τον Χριστιανισμό και ιδιαίτερα για την Ορθοδοξία.

Σήμερα ο θρησκευτικός τουρισμός στην Ελλάδα εκτιμάται ότι καταγράφει ετησίως έναν κύκλο εργασιών που πλησιάζει τα 300 εκατομμύρια ευρώ, είναι σίγουρο όμως ότι οι προοπτικές του είναι πολύ μεγαλύτερες.

Ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του τουριστικού γίγνεσθαι της Μαγνησίας . Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με στρατηγικό σχεδιασμό και ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων, διασώζει, συντηρεί και αναδεικνύει τα εκκλησιαστικά μνημεία της Θεσσαλίας που αποτελούν πυλώνες θρησκευτικού τουρισμού και μας κρατούν συνδεδεμένους με το ιστορικό μας παρελθόν.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επενδύει πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση, συντήρηση και ανάδειξη περισσότερων από 100 θρησκευτικών μνημείων, παραδίδοντάς τα αλώβητα στο χρόνο.

Με αφορμή κάποιες παρατηρήσεις που δέχτηκα από πολίτες και αφορούν το θέμα θα αναφέρω ενδεικτικά, μερικές  προτάσεις για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στον Ν. Μαγνησίας.

 

 

-Η πραγματοποίηση έργων βελτίωσης της πρόσβασης σε Προσκυνηματικά μνημεία, κυρίως στις ορεινές περιοχές.

 

-Η καταγραφή και αξιολόγηση των προσκυνημάτων, των χώρων λατρείας και των μνημείων της εκκλησιαστικής κληρονομιάς της Μαγνησίας με βάση την σημασία τους για τον θρησκευτικό – Προσκυνηματικό τουρισμό.

-Η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου, ταυτόχρονα από την Εκκλησία την Πολιτεία και τους Επαγγελματικούς Φορείς του Τουρισμού, στη βάση της προσέλκυσης επισκεπτών-προσκυνητών.

 

-Δράσεις για την προσέλκυση  προσκυνητών από χώρες της ανατολικής Ευρώπης , όπου το ορθόδοξο στοιχείο ξεπερνά τα  450.000.000 άτομα με έμφαση σε νέους, μέχρι 40 ετών,με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα.

Επιπλέον

-Ενέργειες οργάνωσης και προώθησης θεματικών εκδρομών και περιηγήσεων σε συνεργασία με την Εκκλησία όπως:

 

-Διασύνδεση του Προσκυνηματικού τουρισμού με άλλες εναλλακτικές μορφές, όπως ο περιπατητικός, ο πολιτιστικός, ο εκπαιδευτικός.

-Διοργάνωση συνεδρίων, ομιλιών και διαλέξεων Προσκυνηματικού και θρησκευτικού περιεχομένου κάτι που θα συνέβαλε σημαντικά  στην προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού στην Μαγνησία και στην καθιέρωση της ως σημαντικό Προσκυνηματικό κέντρο.

-Διοργάνωση εκδηλώσεων βυζαντινής μουσικής σε μοναστήρια.

-Η ανάπτυξη ενός προγράμματος διαφήμισης αλλά και ενός προγράμματος δημοσίων σχέσεων, για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στην Μαγνησία , προκειμένου η περιοχή να κερδίσει την αποδοχή και την κατανόηση των επισκεπτών, μέσα από μια  πλήρη και πολυεπίπεδη πληροφόρηση.

 

«…είναι δυνατόν να βρεις πόλεις χωρίς τείχη, Σχολεία, Σασιλείς, οικίες, νομίσματα, θέατρα και γυμναστήρια. Πόλη, όμως, χωρίς Ναούς, προσευχές, όρκους και θυσίες, ουδείς είδε, ούτε και θα δει»

 

Πλούταρχος (45-120)Αρχαίος  Έλληνας ιστορικός

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο