22.7 C
Almyros
3 Οκτωβρίου 2024 13:12
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΓαλλία: Ειδικοί σήμαναν συναγερμό για πιθανές παραβιάσεις  ασφαλείας στην ΕΕ από την...

Γαλλία: Ειδικοί σήμαναν συναγερμό για πιθανές παραβιάσεις  ασφαλείας στην ΕΕ από την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν

Η Γαλλία έχει σημάνει συναγερμό σχετικά με την αύξηση των πιθανών παραβιάσεων της ασφάλειας στην ΕΕ που προέρχονται από χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν ή η Τουρκία, σύμφωνα με έκθεση της Γαλλικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας για τις Πληροφορίες (DPR).

Προσδιορίστηκε ότι Ρωσία, Κίνα, Τουρκία και Ιράν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ξένων παρεμβάσεων στη Γαλλία αλλά και στην Ε.Ε και παρόλο που η Μόσχα κατέχει την πρώτη θέση, στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, η τελευταία έκθεση αυτής της ομάδας εμπειρογνωμόνων επισημαίνει ότι Το Πεκίνο πρόκειται να τη ξεπεράσει, αφού έχει, σύμφωνα με τα στοιχεία τους, σχεδόν 250.000 πράκτορες σε όλη την Ευρώπη.

Σε σχέση με τα μέτρα για την καταπολέμηση αυτών των κινδύνων, η ετήσια έκθεση του DPR, που παρουσιάστηκε αυτή την Πέμπτη στο Παρίσι, κάνει μια συνολική αξιολόγηση της κατάστασης όσον αφορά τις πληροφορίες και την ξένη παρέμβαση και θεσπίζει διάφορα μέτρα για την αντιμετώπιση των απειλών, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής δεσμευτικών κανόνων, της ενεργοποίησης εκστρατείας ευαισθητοποίησης ενάντια σε αυτούς τους κινδύνους και την εφαρμογή κυρώσεων σε επίπεδο ΕΕ.

Το DPR είναι υπεύθυνο για την παροχή συμβουλών στη γαλλική κυβέρνηση σε θέματα πληροφοριών και αποτελείται από έναν μικρό αριθμό βουλευτών από όλα τα πολιτικά κόμματα με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, το υψηλό επίπεδο απειλής ξένης παρέμβασης σχετίζεται με «μια ριζική αλλαγή στο γεωπολιτικό πλαίσιο» και «την ψηφιακή και τεχνολογική επανάσταση».

Η μελέτη εξηγεί ότι αυτό έχει μετατρέψει τον κυβερνοχώρο σε «προτιμώμενο σενάριο αντιπαράθεσης» μεταξύ των κρατών και έχει διευρύνει την ικανότητά τους για επιρροή, παρέμβαση και κατασκοπεία.

Σύμφωνα με το DPR, τα κράτη των οποίων οι δραστηριότητες προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία είναι η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία και το Ιράν.

Οι ειδικοί του DPR εξηγούν ότι η Ρωσία είναι το μόνο κράτος που έχει «καθιερώσει ως επίσημο δόγμα» τη χειραγώγηση της πληροφορίας με στόχο την «αποδυνάμωση της Δύσης», σε σχέση με την παρέμβαση στις εκλογικές διαδικασίες, ειδικά στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 2016 και στη Γαλλία το 2017 (“Macron Leaks”).

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την ειδική περίπτωση της Κίνας και το τεράστιο μέγεθος της ξένης υπηρεσίας πληροφοριών της, η οποία διαθέτει 250.000 πράκτορες. Επιπλέον, η κινεζική νομοθεσία «μετατρέπει κάθε Κινέζο πολίτη σε πιθανό κατάσκοπο και η παρεμπόδιση του έργου πληροφοριών τιμωρείται με κυρώσεις», γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο παρέμβασης.

Η κινεζική διασπορά είναι ένα σημαντικό κομμάτι στη στρατηγική παρέμβασης της Κίνας – γνωστή ως “Ενωμένο Μέτωπο” – μέσω ενός δικτύου θεσμών που ελέγχονται άμεσα από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και τον έλεγχο των κινεζόφωνων μέσων ενημέρωσης σε πολλές χώρες.

Η έκθεση εξηγεί ότι η ιδιαιτερότητα της Κίνας έγκειται επίσης στην οικονομική και ακαδημαϊκή παρέμβαση και την κατασκοπεία. Αυτό έχει τη μορφή επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς – ενέργεια, μεταφορές, επιχειρήσεις διπλής χρήσης, τεχνολογίες που προκαλούν αναστάτωση – και τη χρηματοδότηση πανεπιστημίων σε όλη την Ευρώπη.

Επηρεάζει επίσης τις συμμαχικές χώρες: Υπάρχει εκτίμηση ότι οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες εταιρείες, εκτός από τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, θα αναγκαστούν να καταφύγουν σε ξένη χρηματοδότηση. «Υπολογίζεται ότι μεγάλοι αμερικανικοί όμιλοι αντιπροσωπεύουν το 80% των γαλλικών νεοφυών επιχειρήσεων», αναφέρει η μελέτη.

 Ωστόσο, «η ρωσική απειλή είναι σημαντικά μεγαλύτερη, αλλά μεσοπρόθεσμα, σε περίπου δέκα χρόνια, η κινεζική απειλή, η οποία είναι παγκόσμια και συστημική, θα είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη», προσθέτει η έκθεση.

Για τους βουλευτές που συνέταξαν την έκθεση, «η πρώτη ευπάθεια είναι η αφέλεια, η οποία πηγάζει από την έλλειψη επίγνωσης του κινδύνου. «Αυτό επηρεάζει τόσο τους δημόσιους αξιωματούχους (εκλεγμένους και ανώτερους αξιωματούχους) όσο και τις εταιρείες και τους ακαδημαϊκούς κύκλους», αναφέρει η μελέτη.

Ως εκ τούτου, οι ειδικοί του DPR ζητούν να ξεκινήσουν συστηματικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης με στόχο τους εθνικούς και τοπικούς αιρετούς αξιωματούχους, τις επιχειρήσεις και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

«Αυτές οι ξένες δυνάμεις εκμεταλλεύονται επίσης μια αφέλεια και την άρνηση που επικρατεί εδώ και πολύ καιρό στην Ευρώπη», αναφέρει η έκθεση της DPR, προσθέτοντας ότι «η επιστροφή του πολέμου στην ήπειρό μας οδήγησε σε μια σύγκρουση.

Euractiv/EuroEFE

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο