15.7 C
Almyros
23 Σεπτεμβρίου 2024 01:22
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΓκουστάβο Πέτρο: Γιόρτασε την πρόοδο που έγινε στο πρώτο μισό της θητείας...

Γκουστάβο Πέτρο: Γιόρτασε την πρόοδο που έγινε στο πρώτο μισό της θητείας του – «Δεν ήταν εύκολο αλλά θα δώσω τα πάντα για την επίτευξη των στόχων»

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, γιόρτασε αυτή την Τετάρτη την πρόοδο που σημειώθηκε στο πρώτο μισό της θητείας του και δήλωσε ότι αυτά τα δύο χρόνια στην εξουσία «δεν ήταν εύκολα», αλλά θα δώσει «τα πάντα» για να πετύχει τους στόχους που προτάθηκαν.

Αυτό εκφράστηκε σε μια ομιλία προς τη χώρα που καταγράφηκε σε μια καφετέρια στην πόλη Ventaquemada, στο κεντρικό διαμέρισμα της Boyacá, με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου της κυβέρνησής του, η οποία ξεκίνησε στις 7 Αυγούστου 2022.

«Δεν ήταν εύκολα δύο χρόνια, έχουμε την τελική πινελιά, όπου θα δώσουμε τα πάντα για να πετύχουμε τους στόχους μας», είπε ο Πέτρο, ο οποίος αναγνώρισε: «Είχαμε προβλήματα και εμπόδια, αλλά και επιτεύγματα και ικανοποίηση».

Ο Petro κατηγορήθηκε κατά του νόμου 100, ο οποίος δημιούργησε το ολοκληρωμένο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που αποτελείται από τα καθεστώτα συντάξεων, υγείας, επαγγελματικών κινδύνων και συμπληρωματικών κοινωνικών υπηρεσιών, τα οποία προσπάθησε να μεταρρυθμίσει με έναν νέο νόμο που ισχυρίζεται ότι δεν λειτουργεί, αλλά βυθίστηκε στο Συνέδριο.

«Το σύστημα Νόμος 100 δεν λειτουργεί. Δεκάδες δισεκατομμύρια πέσος έχουν κλαπεί τα τελευταία χρόνια ενώ τα δημόσια νοσοκομεία είναι κλειστά. Η μεταρρύθμιση των δημόσιων υπηρεσιών είναι θεμελιώδης», είπε ο πρόεδρος.

Κατά τον απολογισμό της κυβέρνησής του, ο πρόεδρος τόνισε 15 σημεία στα οποία η κυβέρνησή του έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο, ξεκινώντας από τα 1,6 εκατομμύρια Κολομβιανούς που είπε ότι έχουν εγκαταλείψει τη φτώχεια και τα περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια που έχουν εγκαταλείψει την ακραία φτώχεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η χώρα «έφθασε στη νομισματική φτώχεια για το 40% του πληθυσμού της. Σήμερα είμαστε στο 33%».

Σύμφωνα με τον Petro, περισσότεροι από 500.000 ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών επωφελούνται από το επίδομα σύνταξης που αυξήθηκε από 80.000 πέσος (περίπου 19,3 δολάρια σήμερα) σε 225.000 πέσος (περίπου 54 δολάρια) και διαβεβαίωσε ότι «αυτή είναι η μεγαλύτερη κοινωνική επανάσταση στα τελευταία 70 χρόνια.

Αναφερόμενος στην απασχόληση, τόνισε ότι δημιουργήθηκαν περισσότερες από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και ότι αυξήθηκαν οι μισθοί κατά 12%, ενώ μειώθηκε το κόστος του οικογενειακού καλαθιού.

Στον τουρισμό, μια από τις κυβερνητικές του σημαίες, είπε ότι επιτεύχθηκε αύξηση 26,6% το 2023, «ξεπερνώντας τα 5,8 εκατομμύρια μη μόνιμους επισκέπτες στην Κολομβία» και ότι «το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αυξήθηκε κατά 8,5%».

Αργότερα δήλωσε ότι η χώρα σημειώνει πρόοδο στην ενεργειακή μετάβαση αφού η παραγωγή καθαρής ενέργειας, εξαιρουμένων των υδροηλεκτρικών σταθμών, από 0,2 γιγαβάτ έφτασε στα δύο γιγαβάτ.

Εκτίμησε επίσης ότι η αποψίλωση των δασών μειώθηκε κατά 54% πέρυσι σε ολόκληρη τη χώρα, «το καλύτερο ποσοστό εδώ και 23 χρόνια. Και 61% στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου».

Υπό αυτή την έννοια, υπενθύμισε ότι το Κάλι, πρωτεύουσα του διαμερίσματος Valle del Cauca, θα είναι η έδρα της COP16, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 21 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου.

Τέλος, είπε ότι μέχρι στιγμής φέτος οι κατασχέσεις κοκαΐνης έχουν αυξηθεί κατά 23%. «Έχουμε κατασχέσει 1.500 τόνους σε αυτά τα δύο χρόνια, που έχουν αγοραία αξία 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περισσότερο από το πετρέλαιο και τον άνθρακα μαζί».

«Είμαι ο πρώτος που αναγνωρίζω ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Δεν πετύχαμε όλα όσα θα θέλαμε, αλλά κάναμε, και κάναμε περισσότερα από όσα νομίζουν ή λένε πολλοί, μεταξύ άλλων, γιατί η δημοσιονομική κατάσταση που βρήκαμε δεν ήταν η πιο ευνοϊκή», είπε.

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο