26.5 C
Almyros
6 Οκτωβρίου 2024 14:28
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΗ ΕΡΤ στην εμπόλεμη ζώνη: Η εφαρμογή και τήρηση της συμφωνίας Ισραήλ...

Η ΕΡΤ στην εμπόλεμη ζώνη: Η εφαρμογή και τήρηση της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς το μεγάλο ζητούμενο – Περιορίστηκαν τα αεροπορικά πλήγματα

Μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν για την απελευθέρωση 50 ομήρων από τη Γάζα σε διάστημα τεσσάρων ημερών, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει 4ήμερη παύση των μαχών.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι 50 όμηροι που θα απελευθερωθούν θα είναι όλοι γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με τη Χαμάς, οι 50 όμηροι θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα 150 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Το Ισραήλ παρουσίασε σήμερα λεπτομέρειες για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που πρόκειται να απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση από τη Χαμάς 50 από τους ομήρους που κρατά στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο κατάλογος που αναρτήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης περιλαμβάνει 300 κρατούμενους, αριθμό διπλάσιο από τις 150 γυναίκες και ανήλικους τους οποίους το Ισραήλ έχει δεχθεί να απελευθερώσει στο πλαίσιο της συμφωνίας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 50 ομήρων από τη Χαμάς και την κήρυξη τετραήμερης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ στην εμπόλεμη ζώνη, Γιώργο Σιδέρη, κανείς από τους 300 φυλακισμένους Παλαιστινίους που βρίσκονται στη συγκεκριμένη λίστα δεν έχει καταδικαστεί για φόνο, που σημαίνει ότι αν κάποιος έχει φυλακιστεί για φόνο, δεν υπάρχει περίπτωση να απελευθερωθεί. Κάποιοι από αυτούς είναι για απόπειρα ανθρωποκτονίας και βαριά επίθεση κατά των ισραηλινών δυνάμεων. Αναμένεται να δούμε τι θα γίνει το επόμενο 24ωρο με αυτούς τους 150, γιατί δεν θα είναι 300, τονίζει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, εκτός υπάρξει διεύρυνση της αρχικής συμφωνίας, η οποία έχει επιτευχθεί μετά από περίπου 50 ημέρες εχθροπραξιών και πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας μετά την 7η Οκτωβρίου.

Στο πεδίο των μαχών υπάρχει ελαφρά μείωση των αεροπορικών επιδρομών σε σχέση πάντα με τις προηγούμενες ημέρες και αυτές επικεντρώνονται κυρίως στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου οι Ισραηλινοί κάνουν λόγο για χειρουργικές επεμβάσεις κοντά σε κοντά στον νότο και όχι στον βόρειο τομέα. Σε ό, τι αφορά τον βόρειο τομέα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σήμερα να δούμε αν οι εχθροπραξίες συνεχίζονται κοντά σε προπύργια που διατηρεί ακόμη και σήμερα η Χαμάς.

Τον πρώτο λόγο τον έχουν οι χερσαίες δυνάμεις καθώς εριορίστηκαν τα αεροπορικά πλήγματα.

Αποστολή ΕΡΤ: Γιώργος Σιδέρης, κάμερα: Φώτης Πάντος, ήχος: Αντώνης Κυπραίος

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο