15.7 C
Almyros
25 Σεπτεμβρίου 2024 07:18
ESPA
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑiCOMAT: Mε «καύσιμα» 22,5 εκατ. δολαρίων παράγει εξαρτήματα για μαχητικά αεροσκάφη, Formula...

iCOMAT: Mε «καύσιμα» 22,5 εκατ. δολαρίων παράγει εξαρτήματα για μαχητικά αεροσκάφη, Formula 1 και… διαστημικούς εκτοξευτές

To δικό της success story χτίζει η ελληνική startup, με έδρα το Μπρίστολ, iCΟΜΑΤ (συνιδρυτής και CEO o Eυάγγελος Ζυμπελούδης), που αναπτύσσει τεχνολογία για τους τομείς της άμυνας, της αεροναυπηγικής, της αυτοκινητοβιομηχανίας και του διαστήματος. Η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας συγκέντρωσε δύναμη πυρός 22,5 εκατ. δολαρίων με Νατοϊκή… συνδρομή.

Startups: «Πλάθοντας» το μέλλον με την Τεχνητή Νοημοσύνη στην πρώτη γραμμή

Στον γύρο χρηματοδότησης ηγήθηκε το αμερικανικό επενδυτικό fund 8VC ενώ με την καθοριστική συμβολή του Ταμείου Καινοτομίας του ΝΑΤΟ, που έβαλε το χέρι στην τσέπη, πρόσφεραν πολύτιμα κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξη της iCOMAT. Στον χρηματοδοτικό γύρο συμμετείχαν το Solvay Ventures αλλά και υφιστάμενοι επενδυτές όπως το ελληνικό fund, Velocity Partners VC.

Η εταιρεία αναπτύσσει ρομποτικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για παραγωγή εξαρτημάτων (πχ φτερά αεροπλάνου) από σύνθετα υλικά όπως τα ανθρακονήματα.

Mε το βλέμμα στο διάστημα

Η αυτοματοποιημένη και κλιμακούμενη τεχνολογία παραγωγής της iCOMAT, η πρώτη του είδους της, παρέχει ελαφρύτερες, ισχυρότερες και πιο βιώσιμες δομές για την αεροδιαστημική και την αυτοκινητοβιομηχανία.

Όσο βαρύτερο είναι ένα όχημα, τόσο περισσότερη ενέργεια χρειάζεται για να κινηθεί. Η ζήτηση για ελαφρύτερα οχήματα, που παράγονται με ταχύτερους ρυθμούς, αυξάνεται. Η ικανοποίηση αυτής της ζήτησης είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων όσο και για τη μείωση των εκπομπών. Ωστόσο, οι νέες διαδικασίες και υλικά είτε προσφέρουν πρόσθετα οφέλη είτε δεν είναι οικονομικά βιώσιμα σε κλίμακα.

Η τεχνολογία της iCOMAT ανταποκρίνεται σε αυτές τις ανάγκες αξιοποιώντας μια σημαντική ανακάλυψη στα σύνθετα υλικά και τα ανθρακονήματα. Σε αντίθεση με τις συμβατικές μεθόδους, οι οποίες παράγουν εξαρτήματα στοιβάζοντας πολλαπλά ευθύγραμμα στρώματα ινών, η iCOMAT έχει αναπτύξει την πρώτη τεχνολογία παραγωγής στον κόσμο που επιτρέπει το τιμόνι ινών – τη δυνατότητα διεύθυνσης των ινών για τη βελτιστοποίηση των ιδιοτήτων μιας δομής σε οποιοδήποτε σημείο. Αυτή η καινοτόμος τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στη μείωση του βάρους κατά 10 έως 65% σε σύγκριση με τις υπερσύγχρονες εμπορικές λύσεις και μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά παραγωγής κατά 10 φορές.

«Η διαδικασία ταχείας διάτμησης ρυμούλκησης (RTS) της iCOMAT όχι μόνο προσφέρει απαράμιλλη δομική απόδοση, αλλά ξεκλειδώνει πλήρως αυτοματοποιημένες ροές εργασίας παραγωγής, παρόμοιες με τις γραμμές σφράγισης αυτοκινήτων», δήλωσε ο Δρ Ευάγγελος Ζυμπελούδης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της iCOMAT. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με τους επενδυτές μας και επιταχύνουμε την πρόοδο προς την αποστολή μας – να φέρουμε επανάσταση στις μεταφορές παρέχοντας όσο το δυνατόν ελαφρύτερες κατασκευές και οχήματα».

Γκάζια με… Formula 1 και μαχητικά αεροσκάφη

Η iCOMAT συνεργάζεται επί του παρόντος με περισσότερους από 25 πελάτες στους τομείς της αεροδιαστημικής, της αυτοκινητοβιομηχανίας και της άμυνας και έχει παραδώσει με επιτυχία εξαρτήματα επίδειξης για μερικές από τις πιο απαιτητικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων πάνελ μαχητικών αεροσκαφών, δομών διαστημικών εκτοξευτών και εξαρτημάτων της Formula 1.

Εργοστάσιο μέχρι το τέλος του έτους

Για να εξυπηρετήσει τη ζήτηση, η iCOMAT κατασκευάζει το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής της στο Gloucester του Ηνωμένου Βασιλείου. Η υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής 45.000 τ.μ. θα στεγάσει τρεις πλήρως αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής Rapid Tow Shearing (RTS), παράλληλα με μια σειρά προηγμένου εξοπλισμού επεξεργασίας. Το εργοστάσιο θα είναι λειτουργικό μέχρι το τέλος του έτους, ικανό να μεταβεί από την πρώτη ύλη στα τελικά μέρη.

Η iCOMAT, Spinoff (τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ), αναπτύσσει σύνθετα και πρωτοποριακά υλικά, όπως για παράδειγμα ένα ύφασμα από ανθρακονήματα. Τα εξαρτήματα από τα υλικά αυτά είναι πιο ελαφριά, πιο φθηνά, (και με υψηλές αντοχές), σε σχέση με το ατσάλι για παράδειγμα, και προορίζονται για την αεροδιαστημική βιομηχανία, την αυτοκινητοβιομηχανία και την αμυντική βιομηχανία.

Η iCOMAT πρωτοστάτησε στην επαναστατική τεχνολογία ταχείας διάτμησης ρυμούλκησης (RTS), την πρώτη διαδικασία διεύθυνσης από ίνες χωρίς ελαττώματα για σύνθετα υλικά. Αυτή η λύση που αλλάζει το παιχνίδι βοήθησε τους πελάτες να ξεκλειδώσουν νέα επίπεδα απόδοσης από σύνθετα υλικά, επιτρέποντάς τους να κατασκευάζουν ελαφρύτερα και οικονομικότερα προϊόντα που αποδίδουν καλύτερα από ποτέ.

Η καινοτόμος τεχνολογία της iCOMAT, Rapid Tow Shearing (RTS), είναι η πρώτη αυτοματοποιημένη διαδικασία κατασκευής σύνθετων υλικών στον κόσμο που μπορεί να τοποθετήσει ταινίες από ανθρακονήματα κατά μήκος καμπύλων διαδρομών χωρίς να δημιουργεί ελαττώματα.

Η ικανότητα διεύθυνσης οπτικών ινών χωρίς ελαττώματα υλοποιεί εξαιρετικά ελαφριές σύνθετες κατασκευές πέρα από το όριο των συμβατικών σχεδίων ευθύγραμμων ινών και πολύπλοκη γεωμετρία που δεν είναι κατασκευάσιμη χρησιμοποιώντας τις τρέχουσες αυτοματοποιημένες τεχνολογίες κατασκευής.

Μοναδική στον κόσμο της αυτοματοποιημένης σύνθετης κατασκευής, η τεχνολογία της εταιρείας πρόκειται να φέρει επανάσταση στις μεταφορές, την απόδοση και τα οφέλη κόστους σε πολλές αγορές, όπως η αεροδιαστημική και η αυτοκινητοβιομηχανία.

Τα σύνθετα υλικά είναι ανισότροπα, είναι ισχυρά μόνο προς την κατεύθυνση των ινών τους. Η εξειδικευμένη τεχνολογία της εταιρείας κατευθύνει την πορεία των ινών, επιτρέποντας τη βελτιστοποίηση των μηχανικών ιδιοτήτων σε οποιοδήποτε σημείο της δομής και τελικά βελτιώνει όλες τις πτυχές της δομικής απόδοσης. Αυτό παράγει ελαφρύτερα, αποδοτικότερα εξαρτήματα και χρησιμοποιεί υλικά μόνο όπου χρειάζεται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, έτσι ώστε η χρήση πρώτων υλών και το συνολικό κόστος παραγωγής να μειωθούν δραστικά.

To νατοϊκό fund του 1 δισ. ευρώ και η DIANA

Υπενθυμίζεται πως το 2023, το ΝΑΤΟ παρουσίασε την DIANA (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic) και ένα ταμείο (fund) 1 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην τεχνολογία, με χρήματα από δεκάδες χώρες μέλη. Συνολικά το fund υποστηρίζεται από 24 συμμάχους του ΝΑΤΟ και επικεντρώνεται σε τομείς όπως τεχνητή νοημοσύνη, ενέργεια, διάστημα, κτλ.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους επιταχυντές, η DIANA δεν παίρνει μετοχές σε εταιρείες. Αντίθετα, το πρόγραμμα προσπαθεί να κατευθύνει τις νεοφυείς επιχειρήσεις προς τα στρατιωτικά μέλη του.

Όσον αφορά την Ελλάδα, δύο ερευνητικά κέντρα θα λειτουργήσουν ως «επιταχυντές», το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος στην Αθήνα και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη.



Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο