24.1 C
Almyros
1 Οκτωβρίου 2024 15:32
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΙταλία: Η Τζ. Μελόνι “υπενθυμίζει” το βέτο αν οι διαπραγματεύσεις για τα...

Ιταλία: Η Τζ. Μελόνι “υπενθυμίζει” το βέτο αν οι διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά και οικονομικά της Ε.Ε δεν ικανοποιούν τη χώρα

«Η Ιταλία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το βέτο της για να εμποδίσει την υιοθέτηση των νέων δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ εάν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων δεν ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της», δήλωσε την Τετάρτη η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, Τζόρτζια Μελόνι, σύμφωνα με το Reuters.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ανεστάλη το 2020 λόγω της πανδημίας COVID-19 και θα αποκατασταθεί το επόμενο έτος σε αναθεωρημένη έκδοση. Η Ιταλία, μια υπερχρεωμένη χώρα, θέλει πιο χαλαρούς κανόνες για τις δαπάνες του προϋπολογισμού, ενώ άλλα κράτη μέλη της ΕΕ απαιτούν αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία.

Δεν αποκλείω καμία επιλογή. Νομίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε τι είναι καλύτερο για την Ιταλία”, είπε η Μελόνι σε παρέμβασή της στο κοινοβούλιο της Ρώμης ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 14-15 Δεκεμβρίου.

«Εάν δεν βρεθεί λύση, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα επιστρέψουμε στις προηγούμενες παραμέτρους», πρόσθεσε, αφού η κυβέρνηση της πρότεινε επίσης ότι, ελλείψει ικανοποιητικής συμφωνίας για το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, δεν θα επικυρωθεί επίσης η μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ορίζει ότι τα κράτη της ΕΕ πρέπει να διατηρούν ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα που δεν υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος τους δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ, με πειθαρχικά μέτρα σε όσους δεν καταβάλλουν αρκετές προσπάθειες για να εμπίπτουν στο αυτά τα όρια, τα οποία πολλά κράτη μέλη υπερβαίνουν σημαντικά, όπως στην περίπτωση της Ιταλίας, της οποίας το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το 140% του ΑΕΠ.

Οι αναθεωρημένοι κανόνες που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισάγουν δημοσιονομική προσαρμογή που επικεντρώνεται στη μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού για τέσσερα έως επτά χρόνια. Όμως η Γερμανία ζήτησε από τα υπερχρεωμένα κράτη της ΕΕ, όπως η Ιταλία, να μειώσουν το δημόσιο χρέος τους κατά τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.

Στην πρόβλεψη του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, η Ιταλία αύξησε τον στόχο της για έλλειμμα στο 4,3% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με το 3,7% που είχε οριστεί προηγουμένως, και προειδοποίησε ότι έως το 2026 δεν θα φτάσει σε έλλειμμα 3% του ΑΕΠ, κάτι που δεν επιτρέπει καν μείωση του χρέους που θα φανεί σε αυτό το διάστημα.

Αντίθετα, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε την Τετάρτη ότι από τον επόμενο χρόνο θα επιστρέψει στην εφαρμογή του συνταγματικού κανόνα που της απαγορεύει να χορηγεί ετήσια δάνεια πάνω από το ανώτατο όριο του 0,35% του ΑΕΠ και ως εκ τούτου η Γερμανία θα μειώσει τις δημοσιονομικές της δαπάνες.

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο