24.1 C
Almyros
1 Οκτωβρίου 2024 15:35
ESPA
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚαύσωνας Κλέων: «Βράζει» όλη η χώρα – Τι λειτουργεί και τι όχι

Καύσωνας Κλέων: «Βράζει» όλη η χώρα – Τι λειτουργεί και τι όχι

«Καμίνι» θυμίζει και σήμερα Σάββατο (15/7) ολόκληρη η χώρα, καθώς ο καύσωνας «Κλέων» συνεχίζει την επέλαση του με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 42 βαθμούς. Ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε επιφυλακή και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας. Κλειστά είναι σήμερα όλα τα μεγάλα πάρκα και τα άλση της περιφέρειας Αττικής, και η Ακρόπολη από τις 11.30 το πρωί έως τις 5.30 το απόγευμα. Όσοι μπορούν πάντως αναζητούν ανάσες δροσιάς σε κάποια κοντινή παραλία.

Οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν υποχρεωτική παύση των εργασιών για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που δραστηριοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα, τηλεργασία συστήνεται σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως και η οργάνωση του χρόνου εργασίας με αλλαγές στις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης.

Επίσης, αποφασίστηκε και η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας για τις υπαίθριες εργασίες, όπως καπέλα, γυαλιά, νερό κλπ. σε όσους εργάζονται σε υπαίθριο χώρο.

Οι εργοδότες που δεν εφαρμόζουν τα μέτρα θα τιμωρούνται με πρόστιμο.

Η απόφαση του υπ. Εργασίας για τηλεργασία και παύση εργασιών στον ιδιωτικό τομέα – Τι θα ισχύσει στο Δημόσιο

Την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η Υπουργική Απόφαση (Αριθμ.65581) στην οποία αναφέρονται όλα τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια του καύσωνα με την ονομασία «Κλέων».

Ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνει η Υπουργική Απόφαση είναι:

  • Η υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00
  • Η παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
  • Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία
  • Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
  • Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει θέσει σε εφαρμογή όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα με τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας να είναι σε ετοιμότητα οι χάρτες με τους κλιματιζόμενους χώρους σε διάφορους δήμους για τη φιλοξενία και προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Κλειστή το Σάββατο η Ακρόπολη 11:30 – 17:30

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, ενημερώνει ότι σήμερα Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ακροπόλεως θα αναστείλει τη λειτουργία του κατά τις μεσημβρινές ώρες, με τελευταία είσοδο στις 11:30 και επανέναρξη λειτουργίας στις 17.30.

Σε λειτουργία θα παραμείνουν οι χώροι της Αρχαίας Αγοράς και του Κεραμεικού, όπου υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης των εκεί Αρχαιολογικών Μουσείων.

Διακοπή των delivery από τις 12:00 έως τις 17:00

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων αποφασίστηκε παύση των υπηρεσιών σε ντελίβερι, από τις 12:00 ως τις 17:00.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απηύθυνε συστάσεις στους παραγωγούς η άρδευση να γίνεται μόνο σε πολύ πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες – από 05:00 μέχρι τις 10:00 και από τις 18:00 μέχρι τις 02:00 – με αποφυγή υπερβολικά αυξημένων ποσοτήτων νερού, η αποφυγή έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες και η αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας κατά τις ώρες αυτές.

Εμπορικά καταστήματα: Προαιρετικό άνοιγμα την Κυριακή 16/7

Τα εμπορικά καταστήματα βάσει νόμου μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας για το καταναλωτικό κοινό και τους εμπόρους, είναι 11:00 με 18:00.

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο