17.7 C
Almyros
29 Σεπτεμβρίου 2024 05:38
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΚιργιζία: Ο πρόεδρος Τζαπάροφ κατηγορεί τις ΗΠΑ για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις...

Κιργιζία: Ο πρόεδρος Τζαπάροφ κατηγορεί τις ΗΠΑ για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας

Ο πρόεδρος του Κιργιστάν, Sadîr Japarov, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις, αφού η Ουάσιγκτον εξέφρασε την ανησυχία του για ένα σχέδιο νόμου για ξένους πράκτορες, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε στείλει επιστολή στον Σαντίρ Τζαπάροφ, το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύφθηκε εν μέρει από τον Κιργιζικό Τύπο. Στις αρχές Φεβρουαρίου, η προεδρική διοίκηση στο Μπισκέκ επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τη λήψη της επιστολής.

Στην απάντηση που δημοσιεύτηκε σήμερα Δευτέρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου, «δηλώνει με λύπη» ότι η επιστολή «παρουσιάζει ενδείξεις ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις του κράτους μας». «Το μόνο μου αίτημα είναι να μην ανακατευτείτε στις εσωτερικές μας υποθέσεις», προσθέτει ο αρχηγός του κράτους.

Το σχέδιο νόμου για τους ξένους πράκτορες έχει επικριθεί τους τελευταίους μήνες από αρκετούς διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι εκτίμησαν ότι τα προβλεπόμενα μέτρα θα μπορούσαν να δυσκολέψουν την εργασία των δημοσιογράφων ή των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με το AFP, η κανονιστική πράξη είναι παρόμοια με αυτή της Ρωσίας, συμμάχου του Κιργιστάν: τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα ή οντότητες υπόκεινται σε διοικητικούς περιορισμούς και αυστηρότερους οικονομικούς ελέγχους.

Ο Τζαπάροφ ισχυρίζεται, ωστόσο, ότι «ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι να αποσαφηνίσει και να εξορθολογίσει τις δραστηριότητες των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο Κιργιστάν» και ότι παρόμοιος νόμος υπάρχει και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρόεδρος πιστεύει ότι η ξένη χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης ή των μη κυβερνητικών οργανώσεων αντιπροσωπεύει «πρόβλημα για την προστασία των εθνικών συμφερόντων» και φέρνει σε συζήτηση «το επίπεδο ελέγχου που μπορεί να ασκήσει ή πρέπει να ασκήσει το κράτος» στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή τις δραστηριότητες ΜΚΟ.

Ο αρχηγός του κράτους κατηγόρησε επίσης ορισμένες οργανώσεις αυτού του τύπου ότι «διαδίδουν συχνά ψευδείς πληροφορίες».

Το AFP εκτιμά ότι μεταξύ των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών στην Κεντρική Ασία, όπου η ελευθερία του Τύπου είναι περιορισμένη, το Κιργιστάν φαινόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα εξαίρεση, αλλά αρκετές ΜΚΟ κατηγορούν τώρα την αύξηση των πιέσεων. Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι τους τελευταίους μήνες, οι αρχές προσπάθησαν να κλείσουν για διάφορους λόγους αρκετά ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης που έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην αντιπολίτευση και τη διαφθορά.

Στην έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για το 2023, το Κιργιστάν έπεσε στην 122η θέση από 180 όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου.

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο