26 C
Almyros
28 Σεπτεμβρίου 2024 11:22
ESPA
ΑρχικήΘΕΣΣΑΛΙΑΛάρισα: Κοινός αγώνας για την προστασία της φέτας ΠΟΠ

Λάρισα: Κοινός αγώνας για την προστασία της φέτας ΠΟΠ

Κοινό μέτωπο συγκροτούν η Ένωση Ελληνικών Τυροκομείων, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων για την προστασία της φέτας ΠΟΠ και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Η συνάντηση έγινε στη Λάρισα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Ελληνικών Τυροκομείων.
Στο ξεκίνημα της κουβέντας τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τυροκομείων, Νίκος Τάχας, ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην παρασκευή και διάθεση της φέτας ΠΟΠ, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει ενιαίο μέτωπο και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων για την προστασία της φέτας και την προώθηση της στην αγορά.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΕΔΟΦ, Γιάννης Βιτάλης, ο οποίος επεσήμανε, ότι οι έλεγχοι που γίνονται δεν είναι επαρκείς για την προστασία της φέτας ΠΟΠ, αφήνοντας αιχμές στο πολιτικό σύστημα της χώρας που φαίνεται ότι “θέλει “όμηρο” τον κλάδο μας”, καταγγέλλοντας την γραφειοκρατία που ακολουθείται και δεν επιτρέπει στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας να κάνει η ίδια τους ελέγχους για την πάταξη της νοθείας και την προστασία της φέτας, όπως γίνεται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Ακολούθησε ο πρόεδρος της ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος ο οποίος παρουσίασε το μερίδιο της αγοράς που κατέχει η φέτα στο εξωτερικό, τονίζοντας ότι “οι εξαγωγές αυξήθηκαν το 2023 περίπου30%, χωρίς το κέρδος από την παγκόσμια αγορά να πηγαίνει σε αυτούς που πραγματικά παράγουν φέτα, αλλά σε όσους ονομάζουν το προϊόν “φέτα”.
Παράλληλα άσκησε κριτική στο ΥΠΑΑΤ για τους ελέγχους στην αγορά του γάλακτος, λέγοντας ότι ” ο ΣΕΒΓΑΠ έχει δηλώσει και διατυμπανίσει κατ΄επανάληψη προς κάθε κατεύθυνση, οποιοσδήποτε αποδειχθεί ότι νοθεύει το εθνικό μας προϊόν θα πρέπει να τιμωρείται παραδειγματικά και μάλιστα σε περίπτωση υποτροπής να αφαιρείται η άδεια λειτουργίας του. Πριν όμως συμβεί αυτό δεν έχει δικαίωμα, Κανείς, ούτε καν το Υπουργείο, να διαδίδει ειδήσεις περί νοθείας , φωτογραφίζοντας στην κυριολεξία κάθε επιχείρηση παραγωγής φέτας”.
Από την πλευρά του, αρχικά ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Δημήτρης Τσέτσιλας και στη συνέχεια ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας ανακοίνωσαν την προσπάθεια της Περιφέρειας να βοηθήσει στους ελέγχους με τη συνεργασία τοπικής εταιρείας στην πάταξη της νοθείας και προστασία της φέτας.

Στο τέλος της συζήτησης η γραμματέας του Δ.Σ. της Ένωσης Ελληνικών Τυροκομείων, Χριστίνα Ωνάσογλου, κατέθεσε πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή, τονίζοντας ” ότι πρέπει να γίνονται έλεγχοι, όπως στη Γαλλία σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Επίσης, η ίδια η Ένωση να καθιερώσει ένα επιπλέον πρότυπο έλεγχο των τυροκομείων, ώστε να διαμορφωθεί ένα σχέδιο πιστοποίησης της παραδοσιακής χειροποίητης παραγωγής.
Σε αυτό η Περιφέρεια Θεσσαλίας και συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας συμφώνησε να βοηθήσει στη διαμόρφωση επιπλέον πιστοποίησης των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η Ένωση Ελληνικών Τυροκομείων, απένειμε τιμητική πλακέτα σε δυο παραδοσιακούς τυροκόμους, που τυγχάνει να έχουν κοινή καταγωγή από την Αβδέλλα Γρεβενών.

Πρόκειται για τον Στέλιο Λύτρα που έχει πάνω από 60 χρόνια που ασχολείται με την παρασκευή φέτας και τον Απόστολο Ρίζο που διατέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος των παραδοσιακών τυροκόμων και από τους πρωτεργάτες της μάχης για την ανάδειξη της φέτας ΠΟΠ και την προστασία της.

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο