11.7 C
Almyros
2 Οκτωβρίου 2024 06:34
ESPA
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΝέα Υόρκη: Πώς η μεγαλύτερη χωματερή του κόσμου μετατράπηκε σε πάρκο

Νέα Υόρκη: Πώς η μεγαλύτερη χωματερή του κόσμου μετατράπηκε σε πάρκο

Το Freshkills του Staten Island, στη Νέα Υόρκη, ήταν κάποτε η μεγαλύτερη χωματερή στον κόσμο. Το 2001, η αμερικανική μεγαλούπολη το έκλεισε και ξεκίνησε τη διαδικασία μετατροπής του σε πάρκο. Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου εγκαινιάστηκε το 2013 και ένας ποδηλατόδρομος το 2015.

Το North Park, το πρώτο τμήμα που επιτρέπει την πρόσβαση του κοινού στο εσωτερικό της πρώην χωματερής, άνοιξε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Historic day for Staten Island and NYC as we opened North Park at Fresh Kills. Decades in the making, a beautiful new landscape and a world class example of adaptive reuse. Thanks to all of our partners and electeds who’s perseverance made this possible @NYCParks @NYCMayor pic.twitter.com/6S912iDwQj

— Susan Donoghue (@smdono5) October 16, 2023

For generations, Fresh Kills Landfill was an eyesore in Staten Island, a landfill so large it was said to be visible from space. Following one of the nation’s biggest environmental cleanup projects, the landscape is transformed. Freshkills North Park is now open to the public. pic.twitter.com/B88sMhC4sr

— NYC Parks (@NYCParks) October 16, 2023

DoubleCrested Cormorant North Park, Freshkills – Staten Island.#BirdADay#ABirdingLifeForMe#Nature#Birding#BirdTwitter#BirdsOfTwitter pic.twitter.com/oLwedeK059

— (((LBI))) (@IslandGirlLBI) October 19, 2023

Νέοι τρόποι για να μειώσουμε το πλαστικό

Το πρόβλημα

Όταν ο επίτροπος των πάρκων της Νέας Υόρκης, Robert Moses επέλεξε το Freshkills ως χώρο υγειονομικής ταφής μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν ένας υγρότοπος. Το σχέδιο ήταν να χτιστούν κατοικίες στην κορυφή του μετά από τρία χρόνια. Αλλά η Νέα Υόρκη μεγάλωνε γρήγορα και όλα τα νέα σκουπίδια έπρεπε κάπου να πάνε. Η τοποθεσία δεχόταν έως και 29.000 τόνους σκουπιδιών καθημερινά, τα οποία καταλάμβαναν όλο και περισσότερη έκταση και δημιουργούσαν μια αφόρητη δυσοσμία. Μετά από πολλές αγωγές, η πόλη άρχισε να μεταμορφώνεται.

#NewYorkCity has built a public park on the world’s largest dumping ground!

Freshkills Park will span over three times the size of Manhattan’s Central Park, with the first section running on onsite solar power and selfcomposting restrooms. pic.twitter.com/3rBkTyCGSR

— The Weather Channel India (@weatherindia) October 17, 2023

Υπάρχουν περισσότερες από 2.600 χωματερές αστικών στερεών αποβλήτων στις ΗΠΑ. Ο ομοσπονδιακός νόμος απαιτεί τη συντήρησή τους ακόμη και μετά το κλείσιμο, ώστε να μην ρυπαίνουν. Εάν το μεθάνιο που απελευθερώνεται από τις χωματερές δεν καθαριστεί, ανεβαίνει στην ατμόσφαιρα, όπου είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου.

Γιατί είναι δύσκολο

Τα σκουπίδια συμπυκνώνονται, δημιουργώντας μεταβαλλόμενες συνθήκες επιφάνειας. Στο North Park, τα σκουπίδια έχουν σμιλευτεί σε τέσσερις λόφους διατεταγμένους γύρω από έναν παλιρροιακό κολπίσκο ανοιχτό για καγιάκ. Υπάρχουν περίπου έξι στρώματα χώματος, άμμου και πλαστικής επένδυσης πάνω από τα σκουπίδια για την αποφυγή τοξικών διαρροών, συμπεριλαμβανομένου ενός στρώματος εξαερισμού, το οποίο μετακινεί κάθε διαφυγόν αέριο χωματερής έναν συνδυασμό διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου στους σωλήνες. «Η μεγαλύτερη πρόκληση που τίθεται από την ανάπτυξη του πάρκου μας σε μια πρώην χωματερή είναι η διαχείριση των προσδοκιών μεταξύ αυτού που θέλουμε ως κοινότητα», λέει ο Mark Murphy, ο διαχειριστής του Freshkills Park, «και για το τι μπορεί ρεαλιστικά να χρησιμοποιηθεί η γη».

Γιατί υπάρχει ελπίδα

Περισσότερες από 500 πρώην χωματερές των ΗΠΑ έχουν μετατραπεί σε ενεργειακά έργα που μετατρέπουν το αέριο των χωματερών σε καύσιμο. Πολύ κάτω από τα 2.200 στρέμματα χόρτου και εδάφους του Freshkills, ένα σύστημα συλλογής αερίων αφαιρεί το αέριο της χωματερής και το στέλνει σε μια μονάδα καθαρισμού, όπου υποβάλλεται σε απομάκρυνση μεθανίου. Η πόλη πουλά 40.000 κυβικά μέτρα αυτού του επεξεργασμένου βιοαερίου στην τοπική εταιρεία κοινής ωφέλειας, η οποία το διανέμει στα σπίτια του Staten Island για μαγείρεμα και θέρμανση. (Το μέσο αμερικανικό νοικοκυριό χρησιμοποιεί 1900 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.)



Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο