26 C
Almyros
28 Σεπτεμβρίου 2024 11:26
ESPA
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΝτιμπέιτ στην ΕΡΤ: Κυρανάκης, Θεοχαρόπουλος, Γιαννακοπούλου διασταυρώνουν τα ξίφη τους 19 ημέρες...

Ντιμπέιτ στην ΕΡΤ: Κυρανάκης, Θεοχαρόπουλος, Γιαννακοπούλου διασταυρώνουν τα ξίφη τους 19 ημέρες πριν από τις εκλογές

19 μέρες πριν από τις κάλπες, η εκπομπή της ΕΡΤ «Στο Κέντρο» με το Γιώργο Κουβαρά και τη συμμετοχή των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, Δημήτρη Κοτταρίδη και Κατερίνας Δούκα, φιλοξένησε ένα ντιμπέιτ με προσκεκλημένους εκπροσώπους κομμάτων για να παρουσιάσουν τις θέσεις του σε πέντε θεματικές ενότητες, Οικονομία, Κοινωνία, Θεσμοί, Εκλογικά διλήμματα και Μετεκλογικές Συνεργασίες.

Συμμετείχαν:

  • Κωνσταντίνος Κυρανάκης, υποψήφιος βουλευτής ΝΔ στον Νότιο Τομέα Αθήνας
  • Θανάσης Θεοχαρόπουλος, υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στον Νότιο Τομέα Αθήνας
  • Νάντια Γιαννακοπούλου, υποψήφια βουλευτής ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ στον Δυτικό Τομέα Αθήνας

Οικονομία

Όπως ανέφερε ο Κ. Κυρανάκης, είχε ασκήσει έντονη κριτική στην αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη από το 2018 και τεκμηριωμένη, γιατί υποαποδίδει, αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι που άλλαξε άποψη και τώρα ζητάει τη μείωσή του. Η κυβέρνηση προχώρησε σε 30 φορολογικές μειώσεις και απέδωσε η οικονομική της πολιτική, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης ο Θ. Θεοχαρόπουλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει 10δισ. με απευθείας αναθέσεις, καθώς και ότι είναι θέμα επιλογής οι προτάσεις για την οικονομική πολιτική, με την κυβέρνηση να ενδιαφέρεται για την αύξηση των εσόδων για λίγους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει τους πολλούς. Στάθηκε στο ζήτημα του ΦΠΑ ειδικά στα τρόφιμα και τον ΕΦΚ στα καύσιμα, λέγοντας πως πρέπει να μειωθούν.

Αναφερόμενη στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η Ν. Γιαννακοπούλου, δήλωσε πως η σοσιαλδημοκρατία αυτοπροσδιορίζεται και δεν ετεροκαθορίζεται και μιλώντας για τα εργασιακά τόνισε ότι ως πότε θα ορίζεται ο κατώτατος μισθός όταν στην Ευρώπη υπάρχει ΕΓΣΣΕ και συμπλήρωσε πως πρέπει να επανέλθουν οι τριετίες και οι κλαδικές ΣΣΕ. Για τη ΔΕΗ δήλωσε ότι δεν έχει μπει θέμα επανακρατικοποίησης, αλλά ελέγχων.

Κοινωνία

Όπως επισήμανε ο Κ. Κυρανάκης, ερωτηθείς για τη ριζική αναμόρφωση του ΕΣΥ από τη ΝΔ εφόσον επανεκλεγεί, το εν λόγω σύστημα «χρειάζεται γιατρούς, νέους οι οποίοι θα έχουν τα κίνητρα να μπουν στο ΕΣΥ και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Δεν υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση στο bonus που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υγείας. Δεν υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση. Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε ή να εξαναγκάσουμε γιατρούς να μπουν στο σύστημα. Δεν μπορώ να ισοπεδώσω μια πολιτική η οποία τουλάχιστον έκανε βήματα προς την σωστή κατεύθυνση».

Ο Θ. Θεοχαρόπουλος, στο ερώτημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε το νόμο που αφορούσε στο «μπλόκο» για το κόμμα Κασιδιάρη και δεν έστειλε καν υπόμνημα όπως έκαναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ευρύτερη Αριστερά έχει αποδείξει τους αγώνες απέναντι στην ακροδεξιά. Η θέση του Κασιδιάρη και των χρυσαυγιτών είναι στη φυλακή και όχι στη Βουλή. Καταθέσαμε τροπολογία η οποία αν είχε γίνει αποδεκτή θα είχε a priori βγει εκτός το κόμμα (…) Η δική μας λογική θα απέτρεπε όλη αυτή τη συζήτηση».

Για το εθνικό σύστημα Υγείας, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Είναι πραγματικά πολύ δυσάρεστο να μην έχει καταλάβει τίποτα η ΝΔ γι’ αυτά τα τρία χρόνια. Ο κ. Μητσοτάκης μιλά σήμερα για συγχωνεύσεις νοσοκομείων, ιδιωτικοποιήσεις νοσοκομείων, εγκυκλίους για αντικαταστάσεις γιατρών αντί προσλήψεων».

Η Ν. Γιαννακοπούλου ως προς τις απώλειες στελεχών από το ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, και ερωτηθείσα σε ποιο κοινό απευθύνεται το κόμμα για ψήφους, επισήμανε: «Εμείς απαντούμε ασκώντας αντιπολίτευση, πάντα με αντιπρόταση, όχι ισοπεδωτισμό όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση. Οφείλουμε να κάνουμε όσο γίνεται πιο αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό φαίνεται σε μια σειρά θεμάτων. ΤΟ ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που έχει αλλάξει την Ελλάδα κάνοντας τις μεγαλύτερες τομές και μεταρρυθμίσεις. Με την ιστορία και πορεία μας πάμε με τις δικές μας προτάσεις. Διεκδικούμε την διερευνητική εντολή προκειμένου πάνω σε αυτές να δούμε τι θα γίνει την επόμενη ημέρα».

Ενώ πρόσθεσε: «Όσοι έφυγαν και πλήγωσαν το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν πια θέση στο δικό μας χώρο».

Ακολούθησε γύρος ερωτήσεων που τέθηκαν από πολιτικό σε πολιτικό.

Θεσμοί

Σε ερώτηση για τις μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιούνταν στα πανεπιστήμια, αφού είχε προαναγγελθεί ότι θα υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία, κάρτα εισόδου και άλλα τα οποία δεν εφαρμόστηκαν, ο κ. Κυρανάκης απάντησε: «Έχουμε μείνει πίσω. Υπάρχουν βήματα που έχουν γίνει σε πανεπιστήμια της περιφέρειας, όπως το πανεπιστήμιο Κοζάνης. Όμως τα αστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οι πρυτανικές αρχές – και κατά τη γνώμη μου έχουμε και εμείς ευθύνη σαν κυβέρνηση – δεν έχουμε εφαρμόσει αυτά τα οποία έχει ψηφίσει το Κοινοβούλιο».

Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Ματζουράνη για την καταδικαστική απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Νίκο Παππά με 13-0 από ανώτατους δικαστές, δηλαδή ότι όταν υπάρχει πλειοψηφία Τσαουσέσκου, τότε έχουν χρησιμοποιηθεί μέθοδοι Τσαουσέσκου, ο κ. Θεοχαρόπουλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων, απαντώντας στο αν αυτή η θέση εκφράζει τον ΣΥΡΙΖΑ: «Μιλάμε τώρα σε μια φάση στην οποία η κυβέρνηση έχει απαξιώσει όλο το κράτος δικαίου και όλη τη δικαιοσύνη το τελευταίο χρονικό διάστημα με τις παρεμβάσεις της σε όλα τα ζητήματα. Και έρχομαι μόλις τελευταία που ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου την κατηγορούσε για «θεσμικά» καφέ που έπιναν λίγο πριν τις αποφάσεις που είχαμε σήμερα. (…) Είχαμε μία απόφαση όπως πολύ καλά γνωρίζατε και στη δικαιοσύνη για το ίδιο θέμα και αθωώθηκε ο κ. Κρέτσος. Πήγε στο Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο όπως πολύ καλά γνωρίζετε πώς δημιουργήθηκε ενώ έστειλε η Βουλή στο Ειδικό Δικαστήριο και υπήρξε αυτή η απόφαση. Είναι μια απόφαση με την οποία διαφωνούμε και αυτό είναι ξεκάθαρο. (…) Λοιπόν, η δικαιοσύνη είναι σεβαστή, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν κρίνονται οι αποφάσεις της».

Σχετικά με τη «στροφή» του ΠΑΣΟΚ σε θέματα, λόγου χάρη οικονομίας, ύστερα από το φλέγον θέμα των υποκλοπών, η κ. Γιαννακοπούλου υπογράμμισε ότι «τα ζητήματα της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών αποτελούν προτεραιότητά μας. Η ακρίβεια, η παιδεία, η αναγέννηση του ΕΣΥ, η στήριξη των νέων ανθρώπων αλλά δεν μπορούμε να βάζουμε σε δεύτερη μοίρα ζητήματα Δημοκρατίας όπως οι υποκλοπές ή ζητήματα λειτουργίας του κράτους». Η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι οι μεγαλύτερες τομές και μεταρρυθμίσεις σε αυτή τη χώρα «είχαν την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ».

Διλήμματα

Στο ερώτημα γιατί η ΝΔ επιμένει ότι χρειάζονται δεύτερες εκλογές αν είναι εφικτή μια κυβερνητική πλειοψηφία στις πρώτες, οδηγώντας τη χώρα σε διπλές εκλογές μόνο και μόνο για να λάβει το μπόνους ενός νόμου που η ίδια έφερε, ο κ. Κυρανάκης επισήμανε: «(…) Αυτή τη στιγμή με τους θεσμούς που υπάρχουν. Κανένα κόμμα δεν μπορεί να διεκδικεί ή να πείσει τους Έλληνες πολίτες ότι θα πάρει 45%. Άρα λοιπόν εμείς συνταγματικά είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε χρήση της διερευνητικής εντολής. Από εκεί και πέρα, εγώ ακούω από το πολιτικό σύστημα ότι κανένας δε θέλει να συνεργαστεί με κανέναν. Ο μόνος που όπως λέει “θέλω να συνεργαστώ” είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα άλλα δύο κόμματα στα οποία απευθύνεται δεν θέλουν ούτε να ακούνε για τέτοιο ενδεχόμενο. Άρα πιθανολογώ ότι θα χρειαστεί η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική. Εμείς λοιπόν λέμε: “η εναλλακτική είναι η κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρα – Ανδρουλάκη, Βαρουφάκη ή αυτοδύναμη Νέας Δημοκρατίας. Αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με τα σωστά και τα λάθη της. Και θα κριθεί από τον ελληνικό λαό».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος, ερωτηθείς σχετικά με το γιατί να γίνει πιστευτός ο ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από τα διλήμματα που έχει θέσει στους πολίτες για το βράδυ των εκλογών, εστιάζοντας κυρίως στην οικονομία, επισήμανε: «Διεκδικούμε την ψήφο του ελληνικού λαού αυτή τη στιγμή για να υπάρχει πρώτη φορά αριστερά χωρίς μνημόνια. Γιατί τώρα δεν είμαστε σε μνημόνια και βγήκαμε από τα μνημόνια. Και ενώ έχουμε βγει από τα μνημόνια (…) Τώρα θα πρέπει να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν για η χώρα να προχωρήσει μπροστά. Και εδώ είναι οι συγκεκριμένες επιλογές. Θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία -για παράδειγμα- στο πρόγραμμά μας, το οποίο το λέμε και το οποίο έρχεται η Νέα Δημοκρατία μετά από όλα αυτά τα χρόνια, να σταματήσει η προστασία της πρώτης κατοικίας. Θα προχωρήσουμε στη μείωση των φόρων όπως του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα τρόφιμα για τα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, για τη βενζίνη, για τα καύσιμα αυτά που αφορούν τους πολλούς, τους Έλληνες, τους άδικους φόρους και πολλά άλλα (…) Εμείς είμαστε οι μόνοι που δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε την επόμενη μέρα γιατί γνωρίζουμε τα προβλήματα και μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να το κάνει».

Η κ. Γιαννακοπούλου, ερωτηθείσα σχετικά με το αν το ΠΑΣΟΚ στην πραγματικότητα είναι πιο κοντά με την αλλαγή ή με το να συνεχιστεί αυτό που ήδη υπάρχει, δεδομένου ότι λ.χ. στη στεγαστική πολιτική έχει τελείως διαφορετική πολιτική από το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την κρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, σημείωσε: «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν δοκιμαστεί και χρειάζεται να πάμε σε μια άλλη λογική, σε ένα άλλο μοντέλο λογικής και διαχείρισης της εξουσίας. Και σίγουρα μακριά από τον πελατειασμό, από την αναξιοκρατία, από τον διχασμό, από την τοξικότητα, από όλα αυτά τα οποία βλέπουμε και για τα οποία δεν βάζουν μυαλό. Στην προεκλογική περίοδο το μόνο το οποίο κάνουν είναι να διαγκωνίζονται με μια τοξικότητα και αντί να λένε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, το μόνο κάνουν είναι να λένε ποιος θα δώσει περισσότερα. Δεν έχουμε μάθει τίποτα τα τελευταία 13 χρόνια τι έχει γίνει στη χώρα. Και πού είναι οι αλλαγές και οι τομές, οι οποίες θα στοχεύσουν σε ένα πράγμα, που για μας αποτελεί τη μεγαλύτερη προτεραιότητα: την άρση των ανισοτήτων που έγιναν χειρότερες μέσα στην κρίση».

Ακολούθησε γύρος ερωτήσεων που τέθηκαν από πολιτικό σε πολιτικό.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο