25.1 C
Almyros
30 Σεπτεμβρίου 2024 17:30
ESPA
ΑρχικήΜΑΓΝΗΣΙΑ«Ο Καβάφης καλύπτει τον Ελληνισμό σ΄ όλες τις εκδηλώσεις και σ’ όλες...

«Ο Καβάφης καλύπτει τον Ελληνισμό σ΄ όλες τις εκδηλώσεις και σ’ όλες τις εποχές»

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο ιστορικός Γιώργος Σύρος ως ιδρυτικό μέλος της ομάδας Ιδρύσεως της Παγκόσμιας Ημέρας Καβάφη:

«Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Γιώργο Φουντούλη, διότι αποτελεί φάρο στα πολιτιστικά δρώμενα του Βόλου και όχι μόνο. Πολιτισμός δεν είναι μια λέξη κενού περιεχομένου, αλλά η υψηλή πνευματική – διανοητική εκδήλωση του εθνικού βίου· είναι αυτή η δύναμη που διατηρεί εις το διηνεκές τις ανθρώπινες συλλογικότητες. Ας αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με όρους Πολιτιστικής Διπλωματίας. Τόσο ο Βόλος, όσο και η Ελλάδα έχουν τεράστια αποθέματα. Και ο Γιώργος Φουντούλης ξέρει καλά να παράγει Πολιτιστική Διπλωματία. Το απέδειξε πέρυσι με την Ολυμπιάδα Κιθάρας Βόλου και σήμερα με την Ίδρυση Παγκόσμιας Ημέρας Καβάφη.

Η Ποίηση είναι αυτή η Τέχνη που συμβάλλει καθοριστικώς στην μορφοποίηση της εθνικής ζωής. Ο Καβάφης είναι αναντιλέκτως από τους πιο εμβληματικούς Έλληνες ποιητές. Όπως λέγει η Σφαέλλου «καλύπτει τον Ελληνισμό σ΄ όλες τις εκδηλώσεις και σ’ όλες τις εποχές». Δεν είναι απλώς Έλληνας ποιητής, αλλά ελληνικός ποιητής διεκήρυσσε ο ίδιος χαρακτηριστικώς. Η Ποίησή του στρέφεται γύρω από τους άξονες τόσο του Ελληνισμού όσο και του Οικουμενισμού, επαληθεύοντας τις σκέψεις του Ίωνος Δραγούμη: «Πρῶτα πρέπει νά νοιώσω τόν ἑαυτό μου καλά, ἔπειτα καλά τό ἔθνος μου καί ἔτσι φτάνω στά ἄλλη ἔθνη καί στήν ἀνθρω­πό­τη­τα.» Άλλωστε Βόλος και Αλεξάνδρεια έχουν πολλά κοινά. Από την αρχαία Ιωλκό ξεκίνησε ο Ιάσων γύρω στο 1300 π.Χ. για τα πέρατα του κόσμου. Χίλια χρόνια μετά, το 331 π.Χ. ο Αλέξανδρος ο Γ’ ιδρύει την Αλεξάνδρεια, την πόλη που θα φώτιζε τον κόσμο για αιώνες. Πόλεις οικουμενικές, πόλεις κοσμοπολίτικης αίγλης.»

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο