23.2 C
Almyros
3 Οκτωβρίου 2024 19:25
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΌμηροι μεταξύ των νεκρών στη Γάζα, λέει η Χαμάς – Κλείνει η...

Όμηροι μεταξύ των νεκρών στη Γάζα, λέει η Χαμάς – Κλείνει η Ράφα για ξένους υπηκόους

Σφίγγει τον κλοιό γύρω από τη Γάζα ο ισραηλινός στρατός. Αδιάκοπες είναι οι επιθέσεις αέρος και εδάφους κατά στόχων της Χαμάς, παρά τις διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός.

Την ίδια ώρα, η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 60 όμηροι αγνοούνται εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα. Ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Ιζελντίν αλ-Κάσαμ, είπε επίσης στον λογαριασμό της Χαμάς στο Telegram ότι 23 από τους 60 Ισραηλινούς ομήρους είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.

Παράλληλα, αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης των σημείων διέλευσης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Χαμάς ανέστειλε την απομάκρυνση των ξένων πολιτών και αυτών με διπλή υπηκοότητα προς την Αίγυπτο λόγω της άρνησης του Ισραήλ να αφήσει τους τραυματίες Παλαιστίνιους να φύγουν για τα αιγυπτιακά νοσοκομεία.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωνε ότι το Ισραήλ θα “βρει” και θα “εξοντώσει”τον ηγέτη της παλαιστινιακής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας Γιαχία Σινουάρ. “Θα βρούμε τον Σινουάρ και θα τον εξοντώσουμε“, δήλωσε ο Γκάλαντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τελ-Αβίβ. Πρόσθεσε δε ότι το Σάββατο ο στρατός έδωσε δύσκολες μάχες στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας, ενώ ολοκληρώθηκε η περικύκλωση της πόλης της Γάζας. “Οι δυνάμεις μας επιχειρούν από τον νότο και τον βορρά“, τόνισε.

Την ίδια ώρα, βίντεο-ντοκουμέντο λίγο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς στο φεστιβάλ μουσικής στις 7 Οκτωβρίου έρχεται στο “φως” της δημοσιότητας. Ισραηλινός αστυνομικός καταγράφει με την κάμερα που έχει επάνω του το απόλυτο χάος που άφησε πίσω της η επίθεση της Χαμάς.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι τόσο η Ουάσινγκτον όσο και τα αραβικά κράτη πιστεύουν ότι το status quo μιας ελεγχόμενης από την Χαμάς Γάζας δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι συζήτησε με τους ομολόγους του των αραβικών χωρών τρόπους για την χάραξη ενός καλύτερου μονοπατιού προς την λύση των δύο κρατών. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επανέλαβε σχετικά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι μια τέτοια κατάπαυση του πυρός θα «διατηρούσε τη Χαμάς σε ισχύ» και θα της επέτρεπε να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να πραγματοποιήσει ανάλογες επιθέσεις με εκείνη της 7ης Οκτωβρίου.

Ο Άντονι Μπλίνκεν σπεύδει αύριο στην Τουρκία αλλά συνάντηση Μπλίνκεν – Ερντογάν δεν επιβεβαιώνεται χωρίς όμως και να αποκλείεται. O Τούρκος πρόεδρος λίγο νωρίτερα είχε τονίσει οτι ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν αποτελεί πλέον συνομιλητή της Άγκυρας, ενώ και ανακάλεσε για συνομιλίες τον Τούρκο πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ.

Κι όλα αυτά την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν στο Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι και την Ουάσιγκτον για να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μετά από μια εβδομάδα μαχών. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα “Ελευθερία στην Παλαιστίνη” και φώναζαν “κατάπαυση του πυρός τώρα”.

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο