19.7 C
Almyros
29 Σεπτεμβρίου 2024 07:22
ESPA
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠερισσότερα από 2,5 δις ξένου χρήματος μπήκαν στα Ελληνικά ταμεία μέσω της...

Περισσότερα από 2,5 δις ξένου χρήματος μπήκαν στα Ελληνικά ταμεία μέσω της Golden Visa

Περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια ξένου χρήματος μπήκαν στα Ελληνικά ταμεία μέσω της Golden Visa. Επενδυτές από κάθε άκρη της γης είδαν την ευκαιρία στην Ελλάδα να επενδύσουν σε ακίνητα εξασφαλίζοντας το πολυπόθητο ευρωπαϊκό διαβατήριο. 

Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής και Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Ένωσης Μεσιτών Κοσμάς Θεοδωρίδης, δήλωσε «Χάρη στη χρυσή βίζα έχουν πουληθεί περίπου 20.000 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια. Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτά κατευθύνεται στη μίσθωση. Έχουμε περίπου ανάλογα με την περιοχή 60-80% στη μακροχρόνια μίσθωση και ποσοστό από 20-40% στη βραχυχρόνια».   

Ακολούθως ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού δικτύου E-REAL ESTATES Θέμης Μπάκας ανέφερε ό,τι «Η μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης για το πρόγραμμα της golden βίζα καταγράφηκε το πρώτο εννιάμηνο του 2023, διότι θα άλλαζε το όριο επένδυση στις 500.000 € στα νότια προάστια και στο Δήμο Αθηναίων εκεί είδαμε πραγματικά μία τεράστια αύξηση της ζήτησης ακόμη και τριπλάσια σε σχέση με το προηγούμενο έτος».

Η ζήτηση πέρα των προσδοκιών δημιούργησε στρεβλώσεις σε μία ήδη βεβαρημένη αγορά ακινήτων. Το όριο των 250.000 ευρώ διπλασιάστηκε σε συγκεκριμένες περιοχές προκαλώντας και άλλες αλλαγές. Επιπροσθέτως ο κ. Μπάκας επεσήμανε «Είδαμε επενδυτές να στρέφονται μαζικά πλέον στις περιοχές του Πειραιά των δυτικών προαστίων και των ανατολικών προαστίων ενώ σε περιοχές λαϊκές όπως είναι το Ίλιον το Περιστέρι το Αιγάλεω είδαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα να αυξάνονται οι ζητούμενες τιμές πώλησης ακόμα και σε τριψήφιο ποσοστό».

Εκτόξευση του ορίου επενδύσεων εως και 800.000 ευρώ

Όρια και αυστηρές παρεμβάσεις δρομολογεί η κυβέρνηση για να μπει τάξη στην αγορά. Η γεωγραφική θέση είναι αυτή που θα καθορίζει το όριο των επενδύσεων δημιουργώντας 3 διαφορετικές ταχύτητες: Ζώνη πρώτη με όριο τις 800.000 ευρώ και εδώ θα ενταχθούν οι πιο δημοφιλείς περιοχές όπως τα νότια και βόρεια προάστια της Αττικής, η Κρήτη, νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Στην δεύτερη ζώνη θα είναι οι περιοχές με μεσαίο ενδιαφέρον το όριο από 250.000 ευρώ θα ανέβει στις 400.000 ευρώ. Όπου δεν καταγράφεται αξιοσημείωτη ζήτηση οι 250.000 ευρώ παραμένουν.

Ο αντιπρόεδρος των μεσιτών Αττικής και Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Ένωσης Κοσμάς Θεοδωρίδης δήλωσε «Αν η Χρυσή Βίζα πάει στις 800.000 οι περιοχές που θα έχουν αυτή την αξία για να πάρεις την άδεια παραμονής θα υποστούν καθίζηση στις αγοραπωλησίες». 

Αρχίζει η κοινωνική αντιπαροχή

Μεγάλη άνθιση γνωρίζει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ο θεσμός της κοινωνικής κατοικίας. Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία πρωταγωνιστούν με τις κοινωνικές κατοικίες να αντιπροσωπεύουν ακόμη το 20-29% της συνολικής αγοράς κατοικίας. Προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση δρομολογεί το μέτρο της κοινωνικής αντιπαροχής. 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς τόνισε ό,τι «Επιτέλους ξεκινάει η προσπάθεια για δημιουργία κοινωνικής κατοικίας στη χώρα μας θα χρειαστούν όμως αρκετά χρόνια για αυτό και πρότασή μας είναι άμεσα η κυβέρνηση όσα σπίτια το 2023 ήταν κλειστά να δώσει πλήρη φορολογική απαλλαγή για 3 χρόνια στις νέες μισθώσεις αυτών των σπιτιών».  Την ίδια στιγμή “τρέχουν” μία σειρά άλλα προγράμματα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κρίσιμου στεγαστικού προβλήματος με πρωταρχικό μέλημα τους νέους και τα νέα ζευγάρια. 

Ρεπορτάζ: Βαλέρια Δολαψάκη

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο