19.6 C
Almyros
1 Οκτωβρίου 2024 19:25
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠολωνία: Ο διορισμός τεσσάρων εκπροσώπων της φιλοευρωπαϊκής πλειοψηφίας στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης δεν...

Πολωνία: Ο διορισμός τεσσάρων εκπροσώπων της φιλοευρωπαϊκής πλειοψηφίας στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης δεν ανατρέπει τον εθνικιστικό προσανατολισμού του οργάνου

Το Συμβούλιο Δικαιοσύνης ( KRS) στην Πολωνία παραμένει στην επιρροή του πρώην κυβερνόντος κόμματος PiS ( Νόμος και Δικαιοσύνη) με εθνικιστικό προσανατολισμό παρά τον διορισμό χτες Τρίτη, τεσσάρων εκπροσώπων της φιλοευρωπαϊκής πλειοψηφίας που ενέκρινε η κάτω Βουλή (Dieta) του νέου κοινοβουλίου της Πολωνία. γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο νέος πρόεδρος της Dieta (Κάτω βουλή) , Szymon Holownia, εκτίμησε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις «πολλές ζημιές» που προκάλεσε το PiS, η μεταρρύθμιση του KRS δεν θα επιτευχθεί «σε πέντε λεπτά ή δύο εβδομάδες», αλλά «θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετούς μήνες».

Η επιστροφή στο κράτος δικαίου ήταν ένα από τα βασικά σημεία του εκλογικού προγράμματος των πολωνικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων για τις εκλογές του Οκτωβρίου. Ο ηγέτης τους, Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την περίοδο 2014-2019, υποσχέθηκε να αποκαταστήσει τους δεσμούς της Πολωνίας με την Ευρώπη και να επιτύχει την απεμπλοκή των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε το PiS το 2017, συμπεριλαμβανομένου του KRS, προκάλεσαν διαφωνίες μεταξύ Βαρσοβίας και Βρυξελλών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε την Πολωνία ότι υπονομεύει το κράτος δικαίου και το 2019 το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) εκτίμησε ότι το νέο Συμβούλιο Δικαιοσύνης «δεν προσφέρει επαρκείς εγγυήσεις ανεξαρτησίας από τους θεσμούς της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας “.

Στη διαμάχη αυτή ακολούθησε μία απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολωνίας του ιδίου ύφους, με αποτέλεσμα η Ε.Ε να αποκλείσει την πρόσβαση της Πολωνίας σε σε περισσότερα από 35 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια από το σχέδιο ανάκαμψης.

Μετεκλογικά το PiS και οι φιλοευρωπαίοι διεκδίκησαν τη νίκη και προσπαθούν να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση. Το PiS έλαβε τις περισσότερες κοινοβουλευτικές εντολές, αλλά δεν μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

O Holownia εξελέγη πρόεδρος της Dieta την Τρίτη, θέση που θεωρείται δεύτερη στην πολιτεία, μετά τον πρόεδρο της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρόεδρος Andrezej Duda διόρισε νέου τον πρωθυπουργό Mateusz Morawiecki, ο οποίος βρίσκεται στο τέλος της θητείας του, να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο