19.2 C
Almyros
22 Σεπτεμβρίου 2024 23:18
ESPA
ΑρχικήΜΑΓΝΗΣΙΑΣτην Μαγνησία υψώθηκε η πρώτη ελληνική Σημαία πριν το 1821

Στην Μαγνησία υψώθηκε η πρώτη ελληνική Σημαία πριν το 1821

Γράφει ο Γιώργος Σύρος

Είναι γνωστό ότι στην Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου τον Ιανουάριο του 1822 κηρύσσεται η πολιτική ανεξαρτησία της Ελλάδος και ψηφίζεται η πρώτη Διοίκηση της χώρας με το όνομα Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος στην Επίδαυρο (Α’ Εθνοσυνέλευση). Ήταν το πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα. Η Εισαγωγή είχε ως εξής: «Τό Ἑλληνικόν Ἔθνος, τό ὑπό τήν φρικώδη Ὀθωμανικήν δυναστείαν, μή δυνάμενον νά φέρῃ τόν βαρύτατον καί ἀπαραδειγμάτιστον ζυγόν τῆς τυραννίας, καί ἀποσεῖσαν αὐτόν μέ μεγάλας θυσίας, κηρύττει σήμερον, διά τῶν νομί- μων Παραστατῶν του, εἰς Ἐθνικήν συνηγμένων Συνέλευσιν, ἐνώπιον Θεοῦ καί ἀνθρώπων, τήν πολιτικήν αὐτοῦ ὕπαρξιν καί Ἀνεξαρτησίαν…»

Στο πλαίσιο της Εθνοσυνελεύσεως (13 Ιανουαρίου) απεφασίσθη η καθιέρωση ενιαίου και επίσημου συμβόλου για τον Αγώνα της Ελληνικής Εθνεγερσίας. Ως χρώματα ορίσθησαν το κυανό και το λευκό. Η Σημαία δηλαδή έφερε λευκό Σταυρό εντός κυανού (γαλάζιου) χρώματος. Πότε όμως συνελήφθη η ιδέα της εν λόγω Σημαίας και που κυμάτισε για πρώτη φορά;

Ήταν το μακρινό 1807 στην Μαγνησία μας και συγκεκριμένα στην Αγία Λαύρα των Σποράδων Μονή Ευαγγελιστρίας στην Σκιάθο, όταν για πρώτη φορά συνελήφθη η ιδέα της απεικονίσεως του λευκού Σταυρού μέσα σε γαλάζιο φόντο. Η ελληνική σημαία υψώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1807 στη Σκιάθο από τους Νικοτσάρα και Γιάννη Σταθά (σε συνεργασία με τον ηγούμενο Νήφωνα) στην Μονή Ευαγγελιστρίας στην Σκιάθο, στο πλαίσιο τοπικής επαναστάσεως των Μάγνητων κατοίκων του νησιού. Παρών ήταν και ο 37χρονος τότε θρύλος της Εθνεγερσίας Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Στην Μονή ορκίστηκαν επίσης ο διδάσκαλος του Γένους Στέφανος Δημητριάδης, ο Παπαθύμιος Βλαχάβας, ο Ανδρέας Βώκος (ο γνωστός Μιαούλης) και αρκετοί ακόμη οπλαρχηγοί. Έως σήμερα η Σημαία φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας στην Σκιάθο!

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο