25.6 C
Almyros
25 Σεπτεμβρίου 2024 11:16
ESPA
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΣτρασβούργο: Την Παρασκευή η συνάντηση των 46 ΥΠΕΞ του Συμβουλίου της Ευρώπης για...

Στρασβούργο: Την Παρασκευή η συνάντηση των 46 ΥΠΕΞ του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη στήριξη στην Ουκρανία

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 46 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης συναντώνται στο Στρασβούργο το πρωί της Παρασκευής για να συζητήσουν την υποστήριξη στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται σε μια εποχή που το Συμβούλιο της Ευρώπης σηματοδοτεί τα 75 χρόνια ύπαρξης, μια επέτειο που θα εορταστεί το βράδυ της Πέμπτης σε μια τελετή στην Όπερα του Στρασβούργου.

Αυτός ο διεθνής οργανισμός δημιουργήθηκε λίγα χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1949, για να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Ευρώπη. Συγκεντρώνει 46 πολιτείες και 700 εκατομμύρια πολίτες.

Η Ρωσία αποκλείστηκε λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Παρασκευής είναι τα μέτρα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας και η συνέχιση των αποφάσεων που ελήφθησαν στη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο Ρέικιαβικ πριν από έναν χρόνο.

Σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα διεθνές μητρώο στη Χάγη για την εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή, προκειμένου να ετοιμαστεί το τιμολόγιο που θα παρουσιαστεί στη Μόσχα μια μέρα.

«Η ιδέα είναι να καταγραφούν καταγγελίες για απώλεια ζωής, τραυματισμούς, βασανιστήρια και άλλα σωματικά δεινά, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, της αναγκαστικής εκτόπισης ή απέλασης, της απώλειας εισοδήματος, της καταστροφής σπιτιών και επιχειρήσεων, του περιβάλλοντος», εξήγησε ο Markiyan Kliuchkovskyi το μητρώο τον Ιανουάριο.

Είπε ότι αναμένει να λάβει έως και δέκα εκατομμύρια καταγγελίες κατά της Μόσχας, οι οποίες μπορούν να υποβληθούν μέσω της εφαρμογής Diia της ουκρανικής κυβέρνησης.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανέθεσε επίσης στη γενική γραμματέα του, Marija Pejcinovic Buric, να εργαστεί στις προετοιμασίες για ένα «ειδικό δικαστήριο» που να δικάσει το «έγκλημα επιθετικότητας» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Το περίγραμμα αυτού του μελλοντικού δικαστηρίου είναι ακόμη ασαφές και ο Buric, του οποίου η θητεία λήγει τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει να ανοίξει τον δρόμο για το ζήτημα της «καθεστώς» του δικαστηρίου, καθώς και για ένα «πιθανό σχέδιο συμφωνίας» σχετικά με Ειδικότερα, «τη χρηματοδότησή του», σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου που ζήτησε το Γαλλικό Πρακτορείο στις αρχές Μαΐου.

Από την πλευρά του, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), το οποίο δεν μπορεί να δικάσει τη Ρωσία για το έγκλημα της επίθεσης, εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για δύο ανώτερους Ρώσους στρατιωτικούς αξιωματούχους στις αρχές Μαρτίου.

Ένα χρόνο πριν, τον Μάρτιο του 2023, το ΔΠΔ είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την «παράνομη απέλαση» παιδιών της Ουκρανίας.

Την Παρασκευή, οι υπουργοί Εξωτερικών πρόκειται επίσης να εγκρίνουν μια σύμβαση πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Στο τέλος της συνάντησης, το Λιχτενστάιν θα παραδώσει την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών στη Λιθουανία και η Λιθουανή πρωθυπουργός Ingrida Simonyte θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της προεδρίας της χώρας της.

Για την Παρασκευή στις 13:00 έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιχτενστάιν, τον Πρωθυπουργό της Λιθουανίας και τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο