22.7 C
Almyros
23 Σεπτεμβρίου 2024 11:13
ESPA
ΑρχικήΑΛΜΥΡΟΣΘέλετε να μάθετε περισσότερα  για τον  Λαογραφικό Σύλλογο  Βλάχων Επαρχίας Αλμυρού;

Θέλετε να μάθετε περισσότερα  για τον  Λαογραφικό Σύλλογο  Βλάχων Επαρχίας Αλμυρού;

Οι Βλάχοι της περιοχής Αλμυρού είναι γνωστοί με το όρο «Αρβανιτόβλαχοι» ή «Αρβαντόβλαχοι». Ο όρος αυτός υποδηλώνει εκείνους τους Βλαχόφωνους Έλληνες που οι πρόγονοι τους είχαν βρεθεί να κατοικούν στις περιοχές της Βόρειας Ηπείρου. Αυτή τους η συνύπαρξη με τους εκεί κατοίκους είχε σαν αποτέλεσμα την γνώση εκτός της Βλάχικης, της Ελληνικής, αλλά και της Αλβανικής γλώσσας, η οποία επικρατούσε ως γλώσσα συνεννόησης και συναλλαγών στις περιοχές τους. Δηλαδή οι Αρβανιτόβλαχοι είναι ένας από τους κλάδους των Βλάχων οι οποίοι στις μέρες μας είναι διασκορπισμένοι σε διάφορα μέρη της Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Από την άποψη της γλώσσας δηλαδή, ήταν όλοι τρίγλωσσοι (ελληνικά, βλάχικα και αλβανικά).

Στην περιοχή της Μαγνησίας από αιώνες κατοικούν συμπαγείς ομάδες βλαχόφωνων Ελλήνων, που με τα χρόνια επηρεάζουν το πολιτισμικό, οικονομικό, και κοινωνικό γίγνεσθαι της περιοχής!

Η φορεσιά είναι  ένα σύμβολο καταγωγής. Η Αρβανιτοβλαχικη γυναικεία φορεσιά είναι αναμφισβήτητα μια από τις ομορφότερες φορεσιές της Ηπειρωτικής Ελλάδας!

Η φορεσιά σύμφωνα με την παράδοση είναι κληρονομιά προς τις γυναίκες της φυλής από την πρόγονο μητέρα Νεράιδα!

Η Αρβανιτοβλαχικη φορεσιά είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον κ αξιοπρόσεκτο θαυμασμό που προκαλούσε δέος ακόμη και στους υπόλοιπους βλαχοφωνους πληθυσμούς.

 

Η Βλάχικη γλώσσα έχει σαφή λατινογενή προέλευση. Ανήκει στον κλάδο των Ρωμανικών γλωσσών των ιδιωματικών μορφών που παρήχθησαν από την λατινική μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η Βλάχικη γλώσσα ως επι το πλείστον παραμένει προφορική. Απόπειρες να γραφεί έχουν γίνει αρκετές κάνοντας χρήση είτε του Λατινικού είτε του Ελληνικού αλφάβητου από γλωσσολόγους.

Το αρχαιότερο δείγμα Βλάχικου γραπτού λόγου είναι του Ιερομονάχου Νεκτάριου Τερπου πάνω σε ξύλινη εικόνα του 1731!

Ο Σύλλογος Βλάχων σήμερα

Στην σημερινή  του  μορφή ο  Λαογραφικός  Σύλλογος Βλάχων έχει συγκροτηθεί σε σώμα  και μετά  από ψηφοφορία προέκυψε  το εξής Δοιηκητικό Συμβούλιο:

Πρόεδρος εκλέχθηκε η Ευφροσύνη Γιαννούλη,

Αντιπρόεδρος ο Αθανάσιος Τζιοβάρας

Γραμματέας η Ρένα Παπάζογλου

Ταμίας η Μαριλένα Κιάκου

Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων η Ρένα Παπάζογλου

Μελη: Ζωή Ραππου ,Δημήτρης Τσουτσας κ Βασίλης Μούζιας.

Τα αναπληρωματικά μέλη: Δημήτρης Σπάος, Γιώργος Μπιντακας κ Γιώργος Μπουχωρης.

Για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικού Συλλόγου Βλαχων εκπρόσωποι ειναι: Ευφροσύνη Γιαννούλη,Ζωή Ραππου,Γιώργος Μπιντακας.

 Ο Σύλλογος  Βλάχων σήμερα  είναι ιδιαίτερα  δραστήριος  και διοργανώνει μαθήματα  χορού  σε  μικρά  παιδιά  και  σε  ενήλικες. Οι χοροί που μαθαίνουν τα παιδία  αλλά και οι ενήλικες  είναι  χοροί από όλοι την Ελλάδα  και πάντα  με την  καθοδήγηση εξιδεικευμένου χοροδιδάσκαλου.

   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο