25 C
Almyros
2 Οκτωβρίου 2024 18:20
ESPA
ΑρχικήΜΑΓΝΗΣΙΑΘεματικός Χώρος «Αρχαία Άλος»: Η πρόταση του Γιώργου Σύρου για τον Αλμυρό

Θεματικός Χώρος «Αρχαία Άλος»: Η πρόταση του Γιώργου Σύρου για τον Αλμυρό

Από την ομηρική Ίτωνα μέχρι τον Πτελεό και την Αντρώνα –  Η ιδέα που καθιστά τον Αλμυρό εκπαιδευτικό-τουριστικό πόλο έλξεως

Του συγγραφέα Γιώργου Σύρου, μέλους της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού ΟΘΡΥΣ

Μπορεί η παραπάνω πρότασή μου να ετέθη προεκλογικώς στο πλαίσιο των σχετικών προγραμματικών θέσεων, ωστόσο συνιστά μια απολύτως εφικτή και ρηξικέλευθη ιδέα για την υλοποίηση της οποίας θα αγωνισθώ. Ο Αλμυρός παρουσιάζει έντονο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς καλύπτει την περιοχή της αρχαίας Ἀχαΐας Φθιώτιδος. Ο τόπος του Αλμυρού συνδέεται με τους Τιτάνες της Όθρυος, τον βασιλέα Αθάμαντα, την Αργοναυτική Εκστρατεία, με τον εκ της Άλου καταγόμενο Αργοναύτη Αιθαλίδη, τον Τρωϊκό Πόλεμο, τον Πρωτεσίλαο, τις αρχαίες πόλεις, όπως η Άλοςη Ίτωνη Φυλάκη, το Πεύμα, η Λάρισα Κρεμαστή, ο Πτελεόςη Αντρών κ.α.

Πρότασή μου λοιπόν είναι η σύσταση ενός χώρου που θα πραγματεύεται και θα αναβιώνει την Ἀχαΐα Φθιώτιδα, με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση του ιστορικού υποβάθρου της περιοχής. Στον εν λόγω χώρο θα εκτίθενται:

  • απαράμιλλης ιστορικής αξίας πανοπλίες, οπλισμοί και σχετικές τεχνοτροπίες κάθε εποχής σε συνεργασία με τον σύγχρονο «Ήφαιστο» αρματοποιό Δημήτρη Κατσίκη, ο οποίος παραδίδει υψηλής ιστορικής αξίας έργα.
  • ακριβείς χάρτες με τις αρχαίες πόλεις
  • πίνακες με πεδία μαχών και υψηλής αισθητικής αξίας – ιστορικής ακριβείας εικαστικές δημιουργίες εκπαιδευτικού χαρακτήρα, του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Κωνσταντίνου Φάη, ο οποίος διαπρέπει στον τομέα αυτόν
  • αντίγραφα προτομών Τιτάνων και τοπικών Ηρώων, όπως Αθάμας, Αιθαλίδης, Πρωτεσίλαος, Αχιλλεύς κ.α.

Θα προβάλλονται επίσης:

  • ντοκιμαντέρ και,
  • ιστορικά βίντεο, ώστε να γνωρίσει ο επισκέπτης αλλά και ο μαθητής την ιστορία του τόπου εις βάθος.

Διότι οι ιδέες μας δεν χάνονται στην τύρβη του προεκλογικού παροξυσμού· τουναντίον εκπορεύονται από την άρρητη και ακατάβλητη αγάπη για τον πανάρχαιο τόπο μας.

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο