30.1 C
Almyros
4 Οκτωβρίου 2024 19:13
ESPA
ΑρχικήΜΑΓΝΗΣΙΑΒολιώτης ο νέος πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Βολιώτης ο νέος πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Με την εκλογή των δύο τελευταίων εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης ολοκληρώθηκε, χθες, έπειτα από πολύμηνη διαδικασία και αλλεπάλληλες εκλογές και ψηφοφορίες το 11μελες Όργανο από το οποίο θα προκύψει τις προσεχείς ημέρες ο επόμενος πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από τη χθεσινή τρίτη διαδοχικά ψηφοφορία των 56 μελών της Συγκλήτου προέκυψαν τα δύο εξωτερικά μέλη που είχαν απομείνει προκειμένου να συμπληρωθεί η σύνθεση του Συμβουλίου Διοίκησης.

Η κάλπη ανέδειξε τους Δημήτριο Βάββα με 31 ψήφους και Γεώργιο Τσατσαρώνη με 29. Ο πρώτος είχε προταθεί από τον κ. Στυλιαννίδη και ο δεύτερος από τη συμμαχία των κ. Φείδα, Αποστολίδη, Ζωγραφίδη.

Κατόπιν αυτών η τελική σύνθεση του 11μελους Συμβουλίου Διοίκησης είναι η εξής:

Α. Εσωτερικά μέλη

1. Κυριάκος Αναστασιάδης, πρόεδρος Ιατρικής Σχολής.

2. Στράτος Στυλιανίδης, αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης

3. Χαράλαμπος Φείδας, αντιπρύτανης Οικονομικών Προγραμματισμού και Ανάπτυξης

4. Απόστολος Αποστολίδης, κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος

5. Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών,

6. Γιώργος Ζωγραφίδης, καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής

Β. Εξωτερικά μέλη

7. Νικηφόρος Σταματιάδης, Professor – Department of Civil Engineering, College of Engineering – University of Kentucky – USA

8. Ειρήνη Αγγελιδάκη, καθηγήτρια πρώτης βαθμίδας, Technical University of Denmark – DENMARK

9. Δημήτριος Παπαντώνης, Ομότιμος καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

10. Δημήτριος Βάββας, Endowed καθηγητής Οφθαλμολογίας / Διευθυντής Αμφιβληστροειδούς, Harvard Medical School – USA

11. Γεώργιος Τσατσαρώνης, καθηγητής Πολυτεχνείου Βερολίνου (Institute for Energy Engineering, Technishe Universität, Berlin) – GERMANY

Οι κ. Φείδας και Αποστολίδης έχουν συμφωνήσει να μοιραστούν την τετραετή πρυτανική θητεία. Σύμφωνα με πληροφορίες την πρώτη διετία καθήκοντα πρύτανη θα αναλάβει ο κ. Φείδας και εν συνεχεία θα παραιτηθεί προκειμένου να τον διαδεχθεί ο κ. Αποστολίδης. Συγκεκριμένα, οι δυό τους έχουν στο πλευρό τους τον κ. Ζωγραφίδη από τα εσωτερικά μέλη και τους κ. Παπαντώνη, Τσατσαρώνη και Αγγελιδάκη από τα εξωτερικά μέλη. Έτσι, εξασφαλίζουν πλειοψηφία 6/11 ικανή να εκλέξει τον επόμενο πρύτανη.

Η διαδικασία εκλογής θα γίνει με ψηφοφορία μεταξύ των 11 μελών του Συμβουλίου. Στη συνέχεια ο πρύτανης θα εμφανιστεί ενώπιον της Συγκλήτου όπου θα ανακοινώσει και τα ονόματα των τεσσάρων αντιπρυτάνεων. Αυτή η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Με τη νέα χρονιά το Συμβούλιο Διοίκησης θα πρέπει να ορίσει και τους κοσμήτορες των Σχολών του ΑΠΘ οι οποίοι, με βάση τον ισχύοντα νόμο, δεν εκλέγονται πλέον όπως συνέβαινε έως τώρα.

Στο μεταξύ η θητεία του σημερινού πρύτανη Δημήτρη Κωβαίου καθώς και των αντιπρυτάνεων ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου. Δεδομένου ότι έως τότε δεν θα προλάβει να εκλεγεί πρύτανης ο κ. Φείδας ώστε να αναλάβει καθήκοντα, το ΑΠΘ έχει ζητήσει να ψηφιστεί διάταξη με την οποία να δίνεται παράταση στη θητεία των νυν πρυτανικών αρχών έως ότου αναλάβουν καθήκοντα οι νέες.

Ο Βολιώτης Πρύτανης

O Χαράλαμπος Φείδας γεννήθηκε στη Ν. Αγχίαλο του Βόλου το 1968, όπου τελείωσε το Λύκειο το 1985. Έλαβε το πτυχίο Φυσικής (1991) και στη συνέχεια απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Μετεωρολογία (1993) και Διδακτορικό Δίπλωμα στη Δορυ­φορική Μετεωρολογία (1999), από το Εθνικό Καποδιστρια­κό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Από το 2008 υπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγητής, από το 2013 ως Αναπληρωτής Καθηγητής και από το 2017 ως Καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ στο γνωστικό αντικείμενο της Μετεωρολογίας με έμφαση στη Δορυφορική Μετεωρολογία και Κλιματολογία.
Έχει εργαστεί ως συνεργαζόμενος ερευνητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1996-1999) και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (1999-2000). Από το 2000 έως το 2008 υπηρέτησε στη βαθμίδα του Λέκτορα και του Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου  στο γνωστικό αντι­κείμενο της Φυσικής Γεωγραφίας-Κλιματολογίας. 
Τα ερευνητικά του ενδια­φέροντα εστιάζονται σε εφαρμογές της δορυφορικής τηλεπισκόπησης για την έρευνα του περιβάλλοντος με έμφαση στην ατμόσφαιρα, τον καιρό και το κλίμα, στις περιφερειακές κλιματικές αλλαγές, στις κλιματικές υπηρεσίες και στην εφαρμοσμένη κλιματολογία. Έχει δημοσιεύσει 44 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, 44 εργασίες σε πρακτικά συνεδρίων και 11 κεφάλαια βιβλίων. Συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων σε 12 εκ των οποίων ως επιστημονικός υπεύθυνος.  Διδάσκει μαθήματα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας σε τρία τμήματα του ΑΠΘ και σε δυο ΠΜΣ. 
Διετέλεσε Πρόεδρος (2017-19) και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας (2015-17), Διευθυντής του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας (2016-17) και Διευθυντής του ΠΜΣ «Μετεωρολογία, Κλιματολογία και Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον» (2013-16). 
Διετέλεσε, επίσης, Πρόεδρος (2015-19) και Ταμίας (2013-15) του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ, Γραμματέας (2017-19) και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ (2013-19).

Περισσότερα Εδω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο